Obama is beszáll a brexitkampányba

Horizontal US President Barack Obama speaks during Democratic National Committee event at the Austin Music Hall on March 11, 2016 in Austin, Texas. / AFP / MANDEL NGAN
Trump szerint Obama Kenyában született
Vágólapra másolva!
Barack Obama várhatóan Nagy-Britannia Európai Unióban maradása mellett szólal majd fel eheti londoni látogatásán.
Vágólapra másolva!

Már tart a hivatalos kampány Nagy-Britanniában az EU-tagságról döntő június 23-ai népszavazás előtt, és Barack Obama – mint az ország legerősebb szövetségesének vezetője – a várakozások szerint „finoman, de nyomatékosan” amellett a maradás mellett fog érvelni egy újságcikkben és a péntekre tervezett sajtóértekezleten is.

Obama szeretné, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna Forrás: AFP/Mandel Ngan

A Guardian értékelése szerint az EU-ban játszott erős brit szerepvállalás fontosságát fogja szimbolikusan megerősíteni egy hétfői találkozó is, amikor Obama Hannoverben tárgyal majd David Cameron brit kormányfővel, Angela Merkel német kancellárral, Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel és Francois Hollande francia elnökkel Szíriáról.

Boris Johnson londoni polgármester – aki a kilépés elszánt híve – egyébként már korábban képmutatással vádolta meg Obamát. Az amerikaiak „álmodni sem mernének arról, hogy olyan mértékben megosszák a szuverenitásukat”, ahogyan a britek teszik – mondta a BBC-nek.