Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Obama még az idén bezárja Guantánamót

Horizontal
This photo made during an escorted visit and reviewed by the US military, shows an US soldier walking next to the razor wire-topped fence at the abandoned "Camp X-Ray" detention facility at the US Naval Station in Guantanamo Bay, Cuba, April 9, 2014. AFP PHOTO/MLADEN ANTONOV / AFP / MLADEN ANTONOV
Vágólapra másolva!
Ha csak jó pár év késéssel is, de úgy tűnik, végre beváltja ígéretét Barack Obama amerikai elnök, és még az idén bezáratja a 9/11 után létesített, kínzásairól elhíresült fogolytábort a kubai Guantanamón.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök, ahogy ígérte, bezárja a guantánamói fogolytábort - jelentette be Barack Obama kabinetfőnöke. Az elnök a bezárás módjáról tervet terjeszt elő a Kongresszusnak - mondta a Fox televíziónak Denis McDonough.

A guantanamói börtön a kegyetlen kínzásokról híresült el Forrás: AFP/Mladen Antonov

A kabinetfőnök szerint Obama kötelességének érzi, hogy bezárja a kubai területen lévő tábort.

Obama 2008-ban, első megválasztása előtt azt ígérte, bezáratja a Bush elnök által a 2001. szeptember 11-i merényletek után kialakított tábort.

Bezárni még nem sikerült, eddig csupán 104 foglyot bocsátottak szabadon.

Barack Obama már 2008 óta ígéri a fogolytábor bezárását Forrás: MTI/AP/Susan Walsh

A tábor bezárását a Kongresszusnak is jóvá kell hagynia, a kabinetfőnök azonban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ha ez a jóváhagyás a republikánusok ellenállása miatt nem lesz meg, akkor - élve a hivatala által biztosított jogkörével - Obama bezárja-e elnöki rendelettel a börtönt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről