Burkina Faso: francia és amerikai katonák lövik a dzsihádista túszejtőket

army Horizontal Burkina Faso's soldiers take position in the surroundings of the hotel Splendide and the cafe Cappuccino during an attack on both the hotel and cafe by Al-Qaeda linked gunmen early on January 16, 2016. 
Burkina Faso troops supported by Fre
Nem tudni pontosan, hány támadó van a szállodában
Vágólapra másolva!
Mintegy hatvan túsz kimenekítése után heves tűzharc kezdődött szombat hajnalban a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában. A francia és amerikai támogatással zajló akció célja a Splendid Hotel és a vele szemben lévő kávézó megtisztítása a terroristáktól - jelentette a francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.
Vágólapra másolva!

A nyugat-afrikai ország fővárosában péntek este óta zajló terrortámadásnak - amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalt magára - eddig legkevesebb húsz halálos áldozata van. A burkinai biztonsági erők egy francia különleges alakulat támogatásával hajnali öt órakor indítottak támadást a hotelt megszállva tartó dzsihádisták ellen, és azóta a helyszíni beszámolók szerint szüntelen fegyverropogás hallatszik.

Nem tudni pontosan, hány támadó van a szállodában Forrás: AFP//Ahmed Ouoba

Tűzharc

A legfrissebb jelentések szerint a tűzharc a szálloda felső emeletein zajlik. A katonák nem sokkal hét óra előtt akciót indítottak a szemközti kávézó elfoglalására is, amelynek teraszán a tűzoltók előzőleg egy tucat holttestet találtak.

Francia támogatás

Francois Hollande francia elnök Párizsban megerősítette, hogy francia katonák részt vesznek a terroristák ellen indított műveletben, egyúttal kormánya teljes támogatásáról biztosította a tavaly novemberben hivatalba lépett Marc Roch Christian Kaboré burkinai államfőt.

Amerikai segítség

A Pentagon egy tisztségviselője közben Washingtonban azt közölte, hogy amerikai katonák is bekapcsolódtak az ouagadougoui terroristák elleni műveletbe: hatvanan a francia akciót segítik, tizenöt katonát pedig az amerikai nagykövetséghez vezényeltek. A Pentagon-beli forrás azt is elmondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy az Egyesült Államok igyekszik hírszerzési és felderítési téren is támogatni a francia alakulatokat.