Tízezer szír menekültet fogadna be az USA

Vágólapra másolva!
Védelmébe vette John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója szerdán az amerikai kormánynak azt a tervét, amelynek keretében jövő októberig 10 ezer szíriai menekültet fogadnának be az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Brennan egy washingtoni konferencián emlékeztetett rá, hogy hazája mindig szívesen fogadta a bevándorlókat és hangsúlyozta, hogy "nincs még egy ország a Földön, amely inkább olvasztótégely, mint az Egyesült Államok". Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy

az országba érkező emberek átvilágításában, azt megakadályozandó, hogy a menekültek tömegével terroristák is érkezzenek.

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy politikai és jogi szempontból megtalálják azt az egyensúlyt, amely biztosítaná, hogy a kormány "jogszerű szerepet játsszon a polgárok védelmében". A CIA-vezér azt követőn szólalt meg, hogy a párizsi terrortámadások nyomán

31 amerikai szövetségi tagállam kormányzója állást foglalt a szíriai migránsok betelepítése ellen.

Az amerikai médiában szerdán megjelent híradások szerint Mike Pence indianai kormányzó arra utasította államának hatóságait, hogy állítsák le a szíriaiak befogadását.

Szavaznak a törvénytervezetről

Egy háromtagú szíriai család, amely 2012 óta vár az amerikai letelepedésre, csütörtökön érkezett volna meg Indianába. Az állam vezetésének ellenkezése miatt azonban - noha annak jogszerűségét nem ismerte el - az Exodus Menekült-bevándorlás elnevezésű cég Connecticutba irányította át őket.
Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke bejelentette, hogy a szövetségi törvényhozás alsóháza csütörtökön szavazni fog egy törvénytervezetről, amelynek értelemében

felfüggesztenék a szíriai menekültek befogadását

mindaddig, amíg az illetékes hatóságok megállapítják, hogy az alkalmazott átvilágítási rendszer képes-e kiszűrni közülük a terroristákat.