A volt ausztrál kormányfőnek van megoldása a menekültválságra

Vágólapra másolva!
Európának Ausztrália példáját kellene követnie menekültügyben – jelentette ki Tony Abbott volt kormányfő Londonban.
Vágólapra másolva!

Abbott Margaret Thatcherről mondott beszédet; ez volt az első jelentősebb nyilvános szereplése azóta, hogy kiszorították a hatalomból.

Vaslady és menekültek

Beszédének egy részét a Vaslady helyett a menekülteknek szentelte.

A volt kormányfő – aki egyébként papnak készült – úgy vélekedett, hogy a „szeresd felebarátodat” elve a menekültekre nem vonatkozik, és az alkalmazása „katasztrofális hiba” elkövetésére késztette Európa nagy részét.

Felszólította Európát, hogy kövesse Ausztrália példáját, „álljon ki magáért”, és zárja le a határait a menekültek előtt”.

Tony Abbott mindent megtett, hogy menekült ne tehesse a lábát Ausztrália földjére Forrás: AFP/Josh Wilson

„Ausztrália tapasztalata azt bizonyítja, hogy egyetlen módja van az emberek eltántorításának attól, hogy elinduljanak távoli vidékekről: ha nem engedjük be őket” – idézte a szavait a Guardian.

Abbott kormányfősége idején Ausztrália szigorú határellenőrzést vezetett be, a menekülteket szállító hajókat visszafordítják.

Thatcher tudná, mi a teendő

Abbott szerint úgy kellene politizálni, ahogyan Thacher tette, aki alakította a világot ahelyett, hogy passzívan reagált volna a történésekre.

„Ha még velünk lenne, akkor a legfontosabb dolgokra koncentrálna: a nemzete sorsát és kultúráját megváltoztató népességcserére, a szíriai és iraki háború megnyerésére és a nyugati civilizáció megerősítésére a militáns iszlám kihívásával szemben” – fogalmazott.

Megismételte korábbi érveit, amelyek szerint a menekültek, mihelyt Európába vagy Ausztráliába érkeznek, „bármennyire elkeseredettek is, gazdasági bevándorlónak minősülnek”.

Margaret Thatcher tudná, mi a teendő Forrás: RIA Novosti/Yuryi Abramochkin

Náluk bevált

Mivel szerinte egyedül Ausztrália volt képes megállítani a menekülteket, figyelembe kellene venni a példájukat.

„Egyetlen ország vagy kontinens sem nyithatja meg a határait mindenki előtt anélkül, hogy alapvetően meggyengítené önmagát. Ezt kockáztatják most az európai országok a rosszul értelmezett önzetlenségük miatt” – jelentette ki.