Válás után tilos a szex Indiában

az eltűnt indiai lányok nyomában, tradicionális esküvő, illusztráció
Vágólapra másolva!
Hatalmas vitát kavart Indiában egy bírósági döntés, amely kimondta: az elvált nőktől el kell venni a tartásdíjat, ha más férfival szexelnek. A törvény szerint egyébként akkor sem kapnak pénzt, ha megcsalták a férjüket. 
Vágólapra másolva!

Az elvált asszonyok eddig is nehezen tudtak tartásdíjat kiharcolni az indiai bíróságokon, de egy nemrég véget ért válóper arra is rávilágított, hogy még ha meg is ítélik nekik a pénzt, kemény feltételeknek kell megfelelniük. Egy indiai törvény ugyanis kimondja, hogy

egy nő csak akkor jogosult tartásdíjra a volt férjétől, ha soha többé nem szexel.

Az indiai menyasszonyok súlyos árat fizetnek, ha el akarnak válni Forrás: AFP/Narinder Nanu

Ha van szex, nincs pénz

A vitatott döntést a BBC tudósítása szerint egy dél-indiai fellebbviteli bíróság hozta meg. Ítéletében a bíró nemcsak helybenhagyta az elsőfokú határozatot, amely házasságtörésre hivatkozva nem ítélt meg tartásdíjat a volt feleségnek, hanem azt is leszögezte, hogy a pénz amúgy is csak akkor jár egy nőnek, ha soha többé nem létesít szexuális kapcsolatot senkivel.

Hasonlóképpen, válás után is így kell eljárnia. Ha házasságtörést követ el, azaz más férfival létesít szexuális kapcsolatot, elveszíti jogát a pénzhez” – írta ítéletében a bíró.

Visszaélnek a törvénnyel

A konkrét esetet egy Kanimozhi nevű nő válóperében hozták meg, aki ráadásul olyan szegény volt, hogy ügyvédet sem tudott fogadni és nem is tudott megjelenni a bíróságon - írta a BBC.

Indiában valóban van olyan törvény, hogy házasságtörő nőnek nem jár tartásdíj, de ügyvédek szerint ezzel – főleg a városokban – nagyon könnyen vissza lehet élni.

Sok férfi magánnyomozót fogad, lehallgatja a neje telefonbeszélgetéseit és adatokat gyűjt róla,

hogy be tudja bizonyítani, neje megcsalja. A bíróságok pedig általában nem a nők pártján állnak.

„Nemrég egy delhi bíróság elfogadta a házasságtörés vádját, azzal az indoklással, hogy a nő egy szobában volt egy másik férfival. Egy másik esetben azért nem kapott tartásdíjat egy asszony, mert hosszan beszélt esténként telefonon egy másik férfival” – mondta a BBC-nek egy indiai válóperes ügyvéd.

Megdöbbentő ítélet

Nőjogi aktivisták megdöbbentőnek nevezték az ítéletet.

„A bíró azt mondta, hogy az elvált nőknek attól a férfitól kellene tartásdíjat kérniük, akivel szexelnek.

– tette fel a kérdést egyikük.