Jól van az egyik magyar hegymászó

Vágólapra másolva!
A román külügyminisztérium szombat esti közleménye szerint jól van a Nepálban tartózkodó négy romániai hegymászó, köztük az aradi Török Zsolt, akik a Mount Everest oldalán voltak a szombati földrengés és a lavinák idején.
Vágólapra másolva!

A minisztérium hat romániai turistáról is tud még, akik Nepálban tartózkodnak; a közlemény szerint valamennyien jól vannak. A romániai hegymászók közül szombaton eleinte csak kettőről lehetett tudni, hogy nem érte őket baj. Török Zsoltról csak az esti órákban érkezett hír. A hegymászó közösségi oldalán a volt felesége közölte, hogy jól van, az egyes táborban tölti az éjszakát. Mindezt az utazást szervező ügynökség közölte az asszonnyal. Török Zsolt április negyedikén indult el Nepálba, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal jusson fel a Föld legmagasabb hegycsúcsára.

Hazajönnek a turisták

A tervek szerint vasárnap indul haza Nepálból az a magyar turistacsoport, amely a földrengés idején az országban tartózkodott. Tóth Zsigmond, a turistacsoport vezetője az M1 aktuális csatornának vasárnap reggel elmondta: egész éjszaka fent voltak, mindenki jól van. A tervek szerint vasárnap el tudják hagyni Nepált, és Isztambulon keresztül utaznak Magyarországra.

Narayan Prasada Bhandari nepáli utazási tanácsadó ugyancsak nyilatkozott az M1 aktuális csatornának. Azt mondta: ő négy magyart utaztat az országban, valamennyien jól vannak.

Várnak még híreket

Korábban Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatornán azt mondta: az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud. A 15 fős magyar turistacsoporton kívül a konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik - mondta Vajda Andrea. Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.