Uniós csúcsot hívtak össze a tragédia miatt

nk20150217
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A vasárnap mintegy 700 menekült halálát okzó földközi-tengeri tragédia miatt - Líbia partjainál felborult egy menekülteket szállító hajó - hétfőn összegyűlnek az Európai Unió külügyminiszterei, hogy "haladéktalanul" megoldást találjanak a helyzetre.
Vágólapra másolva!

Az uniós külügyminiszterek hétfőn tárgyalnak a migráció kérdéséről. Az Európai Unió külügyi főképviselője, Federica Mogherini elmondta: a tanácskozás kiváltó oka a vasárnapi, mintegy 700 ember halálát követelő földközi-tengeri tragédia.

Az EU közös felelőssége

"Túl sokszor mondtuk már: soha többé" - írta közleményében az olasz politikus, aki szerint haladéktalanul meg kell oldani a helyzetet, a szolidaritáson, az emberi jogok és méltóság tiszteletén alapuló unió számára ugyanis elfogadhatatlan mindaz, ami az EU déli határvidékén történik.

Egy korábbi képen a partiőrség menekülteket segít partra Olaszországban Forrás: AFP/Marcello Paternostro

Az olasz politikus szerint a gyökerénél kell kezelni a problémát, az unió szomszédságában egyre terebélyesedő instabilitásnak kell véget vetni. A volt olasz külügyminiszter emlékeztetett, hogy az életmentés mind a 28 tagállam felelőssége, ez a feladat mégis eddig inkább a déli tagállamokra hárult.

Megállítanák az emberkereskedőket

Matteo Renzi olasz miniszterelnök (jobb szélen) sajtótájékoztatót tart vasárnap Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Mindenre készen állunk a rabszolgatartó emberkereskedők megállítására - jelentette ki Matteo Renzi olasz miniszterelnök a vasárnap tartott sajtótájékoztatóján, hangoztatva, hogy a Földközi-tenger blokádja csak az emberkereskedőknek kedvezne. Az olasz kormányfő is az uniós csúcsértekezlet szükségességét emelte ki. Szóvivője szerint a miniszterelnök a Földközi-tengeren legutóbb történt tragédia nyomán több uniós vezetővel egyeztetett.

Lépéseket sürget az EB is

Az Európai Bizottság vasárnap tudatta: "mélyen bántják a földközi-tengeri tragikus események". A kommüniké szerint az unió egészének erkölcsi és humanitárius kötelessége lépéseket tenni. A bizottság szerint azonnali intézkedések kellenek a további tragédiák megakadályozása érdekében.

Francois Hollande az ellenőrzések szigorítását sürgette a tragédia után Forrás: AFP/Remy De La Mauviniere

"Növelni kell a járőröző hajók számát, több légi ellenőrzés kell az övezetben és sokkal intenzívebb küzdelem az embercsempészettel szemben, mert akik ezeket az embereket a hajókra teszik, csempészek, sőt terroristák" - fogalmazott Francois Hollande francia államfő a tragédia kapcsán.