Amerikai deszantosok érkeztek Ukrajnába

Ukrajna
Több fegyverük van, mint korábban
Vágólapra másolva!
Az ukrán Nemzeti Gárda 900 katonáját képezik ki azok az amerikai deszantosok, akik pénteken érkeztek meg Lviv megyébe. A kiképzés végén közös hadgyakorlatot is tartanak.
Vágólapra másolva!

Geoffrey Pyatt, Washington ukrajnai nagykövete a Twitter-oldalán jelentette be, hogy megérkeztek a 173-as amerikai deszantos dandár katonái a lvivi repülőtérre.

A diplomata ugyan részleteket nem közölt, de Arszen Avakov ukrán belügyminiszter már nem volt ilyen titkolózó: ő az ukrán Interfax jelentése szerint a Facebook-oldalán jelentette be, hogy 290 amerikai katona vesz részt 900 nemzeti gárdista kiképzésében.

Három turnus

A gárdistákat három, háromszázas turnusban képezik ki, minden kiképzés nyolc hétig tart majd. A végén pedig közös hadgyakorlatot is tartanak – számolt be a miniszter.

A Rettenthetetlen Gárdista elnevezésű hadgyakorlatot valamikor november előtt rendezik meg, és maximum 2200 ember vesz majd részt rajta – közülük legföljebb ezer lesz amerikai.

Egy hónappal ezelőtt egy kis létszámú, 35 fős brit katonai egység kezdte meg az ukrán katonák kiképzését a dél-ukrajnai Mikolajivban.

Britek és amerikaiak segítenek a kiképzésben Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Moszkva kiakadt

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerint nem segít a konfliktus megoldásában harmadik fél katonáinak jelenléte. Dmitrij Peszkov újságírók előtt emlékeztetett arra, hogy van még egy sor megoldatlan kérdés, és a két fél nem egyformán értelmezi a februárban megkötött minszki megállapodást.

Ilyen körülmények között szerinte csak ront a helyzeten az amerikaiak ukrajnai jelenléte - idézte a szóvivőt az Itar-TASZSZ.