Tüntetők ellen is használhatnak fegyvert a rendőrök

Vágólapra másolva!
Elsöprő többséggel szavazott meg pénteken a török parlament egy szigorú belbiztonsági törvényt, amely egyebek mellett szélesíti a rendőrség hatáskörét és engedélyezi a lőfegyverek használatát a tüntetők ellen.
Vágólapra másolva!

Az új szabályozás miatt sokan attól tartanak, hogy a júniusi parlamenti választások közeledtével várható demonstrációkat és tömegmegmozdulásokat a hatóság megpróbálja elfojtani.

A törvény heves ellenkezést és éles bírálatokat váltott ki az ellenzéki pártokból, amelyek azzal vádolják a kormányon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártját, hogy „rendőrállamot” akar létrehozni.

Törökország kurd kisebbségének képviselői szerint a szabályozás ellenük fordítható.

Nőnapon az asszonyok tüntettek Forrás: AFP/Adem Altan

Verekedés a parlamentben

Ankara múlt hónapban váratlanul visszavonta a törvénytervezetet, miután néhány alkalommal verekedéssé fajult a heves parlamenti vita.

Mindenesetre a javaslat pénteken 199 törvényhozó által és 32 szavazat ellenében elfogadott, végleges verziója nem változtatott érdemben a kulcsfontosságú belbiztonsági intézkedéseken - jegyezték meg az ellenzéki képviselők.

Erdogan 2003 óta van hatalmon Forrás: AFP/Adem Altan

A netet is korlátozzák

A török parlament pénteken egy másik, heves bírálatokat kiváltó törvényjavaslatot is megszavazott, amely lehetővé teszi a kormány minisztereinek, hogy korlátozzák a hozzáférést olyan weboldalakhoz, amelyek életeket, a közrendet, az emberi jogokat vagy szabadságjogokat fenyegetik.

A Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette kormányzat többször is hangoztatta, az új biztonsági előírások csupán az európai országok szabályozásához hasonlót vezet be Törökországban is. Jogvédő csoportok szerint azonban a szólásszabadságot és az alkotmányban rögzített szekularizációt fenyegeti a jelenlegi kormány.

A 2003 óta miniszterelnökként, majd tavaly augusztus óta elnökként hatalmon lévő Erdogannak az a célja, hogy az AKP kétharmados többséggel nyerje meg a június hetediki voksolást, mivel ez lehetővé tenné az alkotmány módosítását, és az elnöki rendszer teljes körű bevezetését.