Hadat üzent az ukrán elnök a Jobb Szektornak

Jobb szektor, Ukrajna
Vágólapra másolva!
Hadat üzent az ukrán elnök a Jobb Szektor fegyveres zászlóaljnak. A politikai pártként is funkcionáló, újfasiszta jellegeket is hordozó önkéntes szervezet április 1-ig kapott határidőt, hogy kivonuljon a kelet-ukrajnai hadszíntérről. 
Vágólapra másolva!

„Égni fog a lábuk alatt a talaj” – ezt üzente Petro Porosenko a „büntetőknek” is hívott fegyveres csoportnak, amennyiben az nem hagyja el Kelet-Ukrajnát.

Jövő hétig kaptak határidőt

Az ukrán államfő korábban április 1-ig szabott határidőt az összes nem reguláris, önkéntes zászlóaljnak arra, hogy elhagyják az ügynevezett terrorellenes műveleti zónát, vagy beolvadjanak a hadsereg, illetve a Nemzeti Gárda kötelékébe. Miután a legnagyobbnak számító Azov és az Ajdar már alávetette magát a vezérkar irányításának, tulajdonképpen csak a politikai pártként is funkcionáló, újfasiszta jellegeket is hordozó Jobb Szektor fegyveres zászlóalja maradt ki a sorból.

A Jobb Szektor fegyveresei nem akarják elhagyni Kelet-Ukrajnát Forrás: Origo

Égni fog a lábuk alatt a talaj

„Azoknak, akik terepszínű ruhákba bújtak, gépfegyvereket ragadtak, és ahelyett, hogy a fegyveres erők vagy a Nemzeti Gárda soraiban harcolnának a frontokon, ártatlanok kirablásával és legyilkolásával foglalkoznak, rövidesen égni fog a lábuk alatt a talaj” – jelentette ki Petro Porosenko Harkovban, miután már sokadszor vetették a szemére az úgynevezett privát zászlóaljak fegyveresei által elkövetett bűncselekményeket.

Nem tágítanak Mariupolból

A Jobb Szektor azonban egyelőre hallani sem akar önállóságának feladásáról és a behódolásról. Ehelyett a zászlóalj egységei jelenleg Mariupol környékén gyülekeznek, és felajánlották szolgálataikat a város civil lakosságának.

„Amennyiben az emberek hajlandók lesznek ebben a politikai kérdésben támogatni minket, mi is készek vagyunk fizikailag megvédeni őket” – nyilatkozta Andrij Cserveny, a zászlóalj 8. századának parancsnoka.

Petro Porosenko hadat üzent a fegyveres csoportoknak Forrás: AFP/Presidental Press Service/Michail Palinchak

Titkos paktum része

Andrij Deniszenko kormánypárti parlamenti képviselő nemrég azt nyilatkozta, hogy az Ajdarhoz és a Pravij Szektorhoz hasonló szabadcsapatok felszámolása a minszki megállapodás egyik titkos paktumának része, amelyhez kiemelten ragaszkodtak a tárgyalások menetébe ötödik félként beleszóló szakadár vezetők. Petro Porosenko pedig a minap megerősítette, hogy a Jobb Szektor vezérének egy fontos beosztást ajánlott fel a védelmi minisztérium élén, amelyet azonban a háborús sebesüléséből éppen lábadozó Dmitro Jaros egyelőre nem siet elfogadni.