Tovább maradhatnak az EBESZ-megfigyelők Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az orosz és a német külügyminiszter felhívással fordult az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez, hogy hosszabbítsa meg kelet-ukrajnai megfigyelőinek mandátumát, és emelje fel létszámukat 1000 főre. 
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov és Frank-Walter Steinmeier egybehangzóan leszögezte, hogy haladás érzékelhető az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok részéről is a tűzszünet betartása és a nehézfegyverek kivonása tekintetében.A kelet-ukrajnai EBESZ-megfigyelők a tűzszünet betartását felügyelik, létszámuk jelenleg 452 fő.

Az orosz külügyi tárca közleményében kifejtette, hogy a létszámemelés a február 12-i minszki tűzszünet "eredményes ellenőrzését" szolgálná.

Akadányozzák a megfigyelőket

Néhány órával korábban Lamberto Zannier, az EBESZ főtitkára viszont sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a megfigyelőket továbbra is akadályozzák abban, hogy teljes egészében felügyeljék a tűzszünet betartását. A főtitkár, aki az Európai Unió külügyminisztereinek számolt be Rigában a kelet-ukrajnai helyzetről, azt mondta, továbbra is vannak olyan övezetek, ahova nem engedik be az EBESZ-megfigyelőket.

Az EBESZ ukrajnai megfigyelő missziójának elindításáról tavaly március 12-én döntött a bécsi székhelyű szervezet. Mandátuma március 23-án jár le, és meghosszabbításához az EBESZ egyhangú döntése szükséges.

Hatezren haltak meg idáig

Kelet-Ukrajnában az utóbbi időben tapasztalható viszonylagos nyugalom ellenére szórványosan szinte naponta előfordulnak összetűzések. A konfliktus becslések szerint közel hatezer halálos áldozatot szedett az elmúlt tíz hónapban. Tegnap a kijevi parlament úgy döntött, hogy 250 ezerre emelik az ukrán hadsereg létszámát.