Végső búcsút vettek Nyemcovtól

NYEMCOV, Borisz Moszkva, 2015. március 3.
Családtagok és hozzátartozók Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető koporsójánál a moszkvai Szaharov Központban 2015. március 3-án, három nappal az után, hogy a politikus gyilkosság
Moszkva, 2015. március 3. Családtagok és hozzátartozók Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető koporsójánál a moszkvai Szaharov Központban 2015. március 3-án, három nappal az után, hogy a politikus gyilkosság áldozatául esett. (MTI/AP/Pavel Golovkin)
Vágólapra másolva!
Egyházi szertartással eltemették Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikust, volt miniszterelnök-helyettest a moszkvai trojekurovói temetőben. Barátai és eszmetársai búcsúztak a szombatra virradóra meggyilkolt orosz ellenzéki politikustól, Vlagyimir Putyin elnök egyik legkeményebb bírálójától.
Vágólapra másolva!

A több lövéssel megölt politikus, volt miniszterelnök-helyettes búcsúztatását ma délelőtt a Nobel-békedíjas egykori ellenzéki orosz atomtudósról elnevezett Szaharov Központban rendezték meg. Nyemcovot délután a moszkvai Trojekurovói temetőben, a jeles moszkvai személyiségek sírkertjében helyezték végső nyugalomra.

Családtagok és hozzátartozók Nyemcov koporsójánál a Szaharov Központban Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

A politikust hozzátartozóin kívül mintegy 600 ember kísérte el utolsó útjára. Nyemcov harcostársai közül Mihail Kaszjanov volt orosz kormányfő, az RPR-Parnasz, azaz az Orosz Köztársaság Párt - Népszabadság párt társelnöke is megjelent a temetőben, ahol orosz ortodox pópa búcsúztatta a halottat.

Az orosz hatóságok egyébként több politikustól is megtagadták a beutazást, köztük Bogdan Borusewicztól, a lengyel szenátus elnökétől, aki küldöttség élén vett volna részt a temetésen.

Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

A Nyemcov emlékére rendezett vasárnapi gyászmeneten több tízezren vonultak fel Moszkvában. Az orosz politikus lelövésének kivizsgálását Barack Obama amerikai elnök is sürgeti.

Nyemcov barátnője Kijevbe utazott

Elutazott Moszkvából Kijevbe hétfő este Anna Duricka, Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikus ukrán barátnője, nem várva meg a keddi temetést - közölte az ukrán külügyminisztérium.
A 23 éves modell, aki az egyetlen tanúja volt a péntek éjszakai gyilkosságnak, azóta állandó védő őrizet alatt állt.
Néhány órával elindulása előtt egy interjúban azt mondta, egyetlen vágya, hogy hazamehessen Ukrajnába az édesanyjához. "Minden jogom megvan ahhoz, hogy elhagyjam az Oroszországi Föderáció területét. Nem gyanúsított vagyok, hanem tanú, aki részletes vallomást tett, és mindenben segíti a nyomozást" - tette hozzá.
Az orosz nyomozók többször kihallgatták, átkutatták a holmiját, és lefoglalták a mobiltelefonjain található adatokat.