Heves harcok Szaddám Huszein szülővárosában

Irak Tikrit
Members of the Iraqi security forces coming from the city of Samarra, north of Baghdad, drive towards al-Dawr area located south of Tikrit to launch an assault against the Islamic State group (IS) on February 28, 2015. Some 30,000 Iraqi troops and militia backed by aircraft pounded jihadist positions in and around Tikrit on March 2, 2015, in the biggest offensive yet to retake one of the Islamic State group's main strongholds. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Az iraki katonák és síita milicisták már Tikrit központjában támadják az Iszlám Állam állásait, az előrenyomulásukat azonban lassítják az út mentén telepített aknák.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció nem támogatja légi csapásokkal a támadást, amelyet iráni parancsnokok koordinálnak – számolt be a BBC.

A Szaddám Huszein szülővárosának visszafoglalásáért indított offenzíva vasárnap kezdődött. Az iraki légierő folyamatosan lövi Tikritet, az viszont nem világos, hogy iráni repülőgépek is részt vesznek-e az akcióban.

Öngyilkos merénylettel „védekeznek”

A támadásban az iraki hadsereg mellett az irániak támogatta síita milícia, a Népi Mozgósítás tagjai vesznek részt. Az iszlamisták a csata során két öngyilkos merényletet is megkíséreltek, de a támadókat lelőtték, a járművek pedig még az előtt felrobbantak, hogy elérték volna a célpontjukat.

Az Iszlám Állam júniusban foglalta el Tikritet, és a főbb utak mentén aknákat telepítettek, a támadók ezért csak nagyon lassan és óvatosan nyomulhatnak előre.

Az iraki hadsereg és a síita milícia közösen támadja Tikritet Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Nem mernek kiállni

Moen al-Kadimi, a milicisták vezetője szerint komoly veszélyt jelentenek a számukra az orvlövészek is. Az ő bevetésük az iszlamisták egyik legfontosabb stratégiája, mert „nem mernek harcba szállni velünk szemtől szemben” – mondta a BBC-nek.

Ellentmondásos sajtóinformációk láttak napvilágot arról, hogy az Egyesült Államokkal közölték-e előre a Tikrit elleni támadás tervét.

Szamarrábólérkezik az erősítés Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye