Ferenc pápa: „Aberráció” embereket ölni a vallás nevében

Ferenc pápa Fülöp szigetek
Pope Francis (C) is greeted by Philippine bishops during a welcome ceremony shortly after arriving at a military air base in Manila on January 15, 2015. Pope Francis arrived in the Philippines on January 15 for the second leg of an Asian tour that organisers believe could see a world-record crowd turn out for a papal mass. AFP PHOTO / PHOTO/TED ALJIBE
Vágólapra másolva!
A szólásszabadság alapvető emberi jog, nem jogosít fel azonban senkit mások vallásának a megsértésére – mondta Ferenc pápa a Srí Lankáról a Fülöp-szigetekre tartó repülőgép fedélzetén, utalva a Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap elleni merényletre.
Vágólapra másolva!

„Senki nem gyilkolhat Isten nevében. Ez aberráció” – jelentette ki a katolikus egyházfő. Hozzátette azonban azt is, hogy a „szólásszabadságnak van határa”. Példaképpen azt hozta fel, amikor valaki megsérti másnak az anyukáját.

„Az ember nem reagálhat erőszakosan, de ha valaki rosszat mond az édesanyjára, az ne lepődjön meg, ha orrba vágják. Ez ugyanis a várható reakció” – idézte a pápa szavait a Wall Street Journal.

„Sok olyan ember van, aki rosszat mond más vallásokról. Gúnyt űz belőlük. Velük is olyasmi történik, ami az anyát szidalmazóval. Mindennek van ugyanis határa… Nem szabad provokálni, megsérteni mások vallását, nem szabad gúnyt űzni belőle” – tette hozzá.

Bíborosok fogadták a pápát az egyik manilai katonai repülőtéren Forrás: AFP/Ted Aljibe

Élesen elítélte a merényletet

A 78 éves egyházfő, aki egyhetes ázsiai körúton vesz részt, korábban élesen elítélte a Charlie Hebdo elleni támadást. A repülőgépen elhangzott szavai azonban az amerikai gazdasági lap szerint várhatóan éles vitát váltanak majd ki.

Várhatóan rekordot dönt majd a pápa manilai miséjén megjelenők száma Forrás: AFP/Johannes Eisele

Bízik a Vatikán biztonsági erőiben

A pápát megkérdezték azokról az amerikai és izraeli hírszerzési értesülésekről is, amelyek szerint ő maga is iszlamisták célpontjává válhat.

Az egyházfő elmondta, hogy bízik a Vatikán biztonsági erőiben, és sokkal jobban aggódik amiatt, hogy mások megsérülhetnek egy esetleges ellene irányuló támadásban.

„Isten kezében vagyok. Hogy félek-e? Hiszen tudják, hogy van egy apróbb hibám, az, hogy meglehetősen gondatlan vagyok. Ha bármi történne velem, csak azt kérem az Úrtól, hogy legyen hozzám kegyes, ne engedje, hogy fájjon, mert nem vagyok különösebben bátor, amikor fájdalomról van szó” – számolt be a Reuters.

A katolikus egyházfő öt napot tölt a Fülöp-szigeteken Forrás: AFP/Jay Directo