Szomália nem dobja ki a bevándorlókat

Vágólapra másolva!
Szomália közel 7 ezer menekültet fogadott be Jemenből azóta, hogy egy arab háborús koalíció március végén harcba szállt az ottani kormány ellen lázadó felkelőkkel. 
Vágólapra másolva!

A befogadottak 92 százaléka szomáliai származású, és a szomáliai polgárháború elől menekült a Báb-el-Mandeb szoros túloldalán fekvő Jemenbe. Az ENSZ megbízottja, Nicholas Kay örvendetesnek nevezte, hogy Szomália egy másik országból menekülteket fogadott be, noha onnan is milliószámra távoztak az emberek a háború miatt.

Nyugtalanító a helyzet

A tendenciát azonban tovább bonyolítja "az amúgy is nyugtalanító humanitárius helyzetet" a kelet-afrikai országban, ahol jelenleg is 730 ezer ember szorul állandó élelmiszersegélyre, és több mint egymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Az elmúlt napokban mintegy kétezer rohingja és bangladesi muzulmán érkezett Indonéziába, Malajziába és Thaiföldre Forrás: MTI/AP/Binsar Bakkara

A diplomata elmondta, hogy a szomáliai segélyprogram költségvetésének csak 12 százaléka biztosított, azaz csak 100 millió dollár, átszámítva 27,5 milliárd forint áll rendelkezésre a szükséges 863 millió, vagyis 237 milliárd forint helyett. A térségben a biztonsági helyzet is nyugtalanító az al-Shabaab iszlamista szervezet fenyegetése miatt.

Szomáliában 1991 óta nincs igazi központi hatalom, és 2007 óta folyik a harc az al-Shabaab ellen, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szövetségese.

Hétfőn írtunk arról, hogy az elmúlt napokban mintegy kétezer rohingja és bangladesi muzulmán érkezett Indonéziába, Malajziába és Thaiföldre. Több ezren ugyanakkor még mindig a tengeren vesztegelnek. Az élelemért élet-halál harcot vívnak, sok esetben a halászok menekítik meg őket a halálból.