Ukrajna: Amerikai-európai együttműködést sürget Obama

TUSK, Donald; OBAMA, Barack Washington, 2015. március 9.
Barack Obama amerikai elnök (j) fogadja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2015. március 9-én. (MTI/EPA/ISP pool/Ron Sachs)
Washington, 2015. március 9. Barack Obama amerikai elnök (j) fogadja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2015. március 9-én. (MTI/EPA/ISP pool/Ron Sachs)
Vágólapra másolva!
Európának és az Egyesült Államoknak együtt kell működnie a kelet-ukrajnai tűzszünetről megkötött minszki megállapodás hatékony ellenőrzésére. Ezt Barack Obama amerikai elnök mondta, amikor hétfőn a Fehér Házban fogadta Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét.
Vágólapra másolva!

Obama a tárgyalások megkezdése előtt hangsúlyozta, hogy a transzatlanti egység erősebb, mint valaha. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió egységes álláspontot képvisel az ukrajnai válság miatt Oroszország ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések kérdésében.

Barack Obama amerikai elnök fogadja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában Forrás: MTI/EPA/ISP POOL/Ron Sachs

Tusk kijelentette, hogy Oroszország a Nyugat megosztására törekszik. Kitért rá, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió figyelmeztette Moszkvát: további szankciókkal kell szembenéznie, ha továbbra is támogatja a kelet-ukrajnai lázadókat.

A hétvégén az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kijelentette: az Uniónak közös hadsereget kellene felállítania ahhoz, hogy komolyan vehető külpolitikai szereplővé váljon.

Obama és Tusk fehér házi tárgyalásainak napirendjén szerepelnek az Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos kérdések is. Ennek tervezete nemrég kiszivárgott.