Megszületett az Iszlám Állam ellensége

Ayyub Faleh al-Rubaie Iszlám Állam
Vágólapra másolva!
Valódi karakter, vagy az iráni propaganda terméke? Legyen bármelyik, már több százezer rajongója van annak az iraki síita harcosnak, aki baltával vonul az Iszlám Állam ellen. És még az sem baj, hogy baltával, mert végre van valaki, aki szembeszáll velük.
Vágólapra másolva!

Baltával, késsel és távcsöves M4-es gépkarabéllyal Iszlám Állam-katonákat irtó ötgyermekes szerető családapa, aki civilben testnevelést tanít, egyébként pedig taekwondózik, sőt lövészetben sem utolsó: első hallásra túl heroikusnak hangzik ahhoz, hogy minden szavát elhiggyük, de a jelenség mindenesetre érdekes.

Retteghet az Iszlám Állam Forrás: Facebook

Tekintélyes múlt és álnév

A halál arkangyala. Így emlegetik a harctéren és a közösségi médiában Abu Azraelt, az éppen az iraki Tikritnél harcoló Ali Imám Brigádok síita milícia hősét, akinek már saját Facebook-oldala is van – közszereplőként címkézve őt –, mintegy 330 ezer, többnyire iraki és iráni rajongóval. Azraelről nemrég az AFP közölt riportot; a francia hírügynökség szerint a férfi eredeti neve Ajjub Faleh al-Rubajje.

Komoly harci múltja van Irak új hősének Forrás: Facebook

„Mindig is harcos voltam” – így jellemezte önmagát, és nem ok nélkül: vagy féltucat helyszínen harcolt az Iszlám Állam ellen, korábban pedig Damaszkusz környékén a Bassár el-Aszad szír elnök ellen fegyvert fogó radikális szunnita csoportokkal küzdött. Sőt, már az amerikaiak ellen is fegyver fogott Irakban, a radikális síita hitszónok, Moktada al-Szadr-féle Mahdi Hadseregében.

Ellentmondásos figura

„Egyébként egy egyszerű ember vagyok: van négy lányom meg egy fiam, akiket reggelente elviszek az iskolába. Békés vagyok, de az Iszlám Állam ellen egy másik arcomat mutatom” – magyarázza Azrael, példaként említve, milyen elégtétel volt számára, amikor egy iraki síita falut baltával lemészároló Iszlám Állam-különítmény egyik tagját „az általa használt módszerrel” tehette el láb alól.

Példakép lett Forrás: Facebook

De nem ez az egyetlen furcsaság a szavaiban. Azt állítja ugyanis, hogy egyként kezeli a síitákat és szunnitákat, ám ennek némileg ellentmond, hogy eddig – az amerikaiakat leszámítva – csak szunniták ellen harcolt. A rajongóit azonban ez aligha érdekli: végre itt egy nagybetűs harcos, aki méltóképp tudja felvenni a küzdelmet az Iszlám Állammal. És ezt már miniszteri szinten is értékelik:

Teherán találta ki?

Egy BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor Azrael inkább az iráni propaganda terméke, semmint egy igazmondó hős. Teherán a karakterén keresztül azt szeretné demonstrálni, hogy méltó vetélytársa (lesz) az Iszlám Államnak.

Rajongói között Forrás: AFP/W.G. Dunlop

A perzsa állam egyébként már tettleg is tevékenyen jelen van a térségben, a hozzá hű síita bagdadi kormány által meggyengített iraki hadsereg nem túl hatékony munkamódszerét látva különböző milíciákat pénzel, akik, paradox módon, ezúttal a Nagy Sátánnal – az Egyesült Államokkal – azonos oldalon harcolnak Irakban.

Tikritért folyik most a harc Irakban Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Mi sem jobb bizonyíték erre, mint hogy az elmúlt hetekben a Szaddám Husszein szülővárosa, Tikrit körül eszkalálódó konfliktus egyik iráni fővezére maga a Forradalmi Gárda elitegységét, a Kudszot irányító Kasszam Szulejmani. Az évtizedes színfalak közötti mesterkedése után nyilvánosság elé lépő vezérőrnagyról az Origo is részletes portrét közölt, amelyet itt olvashat.