Az Iszlám Állam vállalta a tunéziai merényletet

Tunéziai merénylet
Tunéziai merénylet
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a tuniszi merénylet elkövetőjeként.
Vágólapra másolva!

Az internetre feltett hangfelvételében dicsőítette a két lelőtt tettest, akit "az Iszlám Állam lovagjainak" nevezett, a támadást pedig "áldott inváziónak" minősítette "a hitetlenek egyik odúja ellen a muszlim Tunéziában". Szerintük csak két támadó volt, akit csak azután tudtak lelőni, hogy kifogytak a lőszerből. Közölte a nevüket is: Abu Zakaria at-Tunszi és Abu Anasz at-Tunszi, ami nem egyezik azzal, amit a tunéziai hatóságok jelentettek be. Utóbbiak azt közölték csütörtökön, hogy a két megölt támadó Jaszin Abidi és Hátem Hasnávi.

Sem biztonság, sem béke nem lesz

Az Iszlám Állam az üzenetben újabb támadásokkal fenyegetőzött. "Ez csak a kezdet volt. Sem biztonság, sem béke nem lesz" - fogadkoztak. A szervezet központi területe, a "kalifátus" Szíriában és Irakban van, de Líbiában is vannak szövetségesei. Sok tunéziai Líbiában harcol a szélsőségesek oldalán, vagy ott kap kiképzést, és utána Szíriában és Irakban vetik be őket. Tunéziai források szerint mintegy háromezren vannak a két országban.

Tunézia hálás

Tunézia magyarországi nagykövete elítélte a tuniszi Bardo Múzeum ellen szerdán elkövetett merényletet, és köszönetet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a felajánlott segítségért, valamint azért, hogy az elsők között ítélte el a véres támadást.

Abderraouf Betbaieb Tunézia magyarországi nagykövetségén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az észak-afrikai országnak szüksége van erre a támogatásra azért, hogy ki tudják szorítani a terroristákat Tunéziából.

Tunéziai merénylet Forrás: MTI/AP/Mohamed Meszara

A tuniszi Bardo Múzeum elleni támadás a legfrissebb adatok szerint 23 halálos áldozatot követelt, a halottak között 20 külföldi turista van.