Vágólapra másolva!
A hírszerzés előtt teljesen ismeretlen volt az a terrorista, akinek a holtteste mellett egy szíriai útlevelet találtak Párizsban. Amerikai források szerint ennek az lehet az oka, hogy az útlevél valószínűleg hamis. A tulajdonosát mindenesetre Szerbiában és Horvátországban is regisztrálták, és Magyarországon keresztül juthatott Nyugat-Európába.
Vágólapra másolva!

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - értesült a horvát RTL.

Az útlevelet Ahmed al-Mohamed névre állították ki, és a tulajdonosa október 3-án érkezett a görögországi Lerosz szigetére. Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott.

A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták. Innen Magyarországon és Ausztrián keresztül utazott tovább.

Az opatovaci táborban regisztrálták, onnan utazott tovább (a kép illusztráció) Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Gyanús jelek

Egy amerikai hírszerzési illetékes szerint azonban az útlevél valószínűleg hamis, a számozása ugyanis nem felel meg a hivatalos szíriai úti okmányokénak, a fénykép pedig nem azt ábrázolja, akinek a neve szerepel benne – értesült a CBS News.

Ha az útlevél valóban hamis, az megmagyarázza, miért nem kapcsolta le a férfit az Interpol. Ranko Ostojic horvát belügyminiszter is arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább.

Mécsesek égnek az áldozatok emlékére elhelyezett virágcsokrok mellett a francia nagykövetség épülete előtt Kijevben Forrás: AFP/MTI/MTVA/Roman Pilipey

A francia hatóságok DNS-tesztekkel azonosítják a terroristákat. A munkájukat az FBI is segíti, 4-5 ügynököt küldenek erősítésként Párizsba, köztük számítógépes és törvényszéki szakértőket.

Az FBI-ügynökök azonban nem vesznek részt a nyomozásban, mert ezt nem kérték a franciák.