Orosz hadihajók jelentek meg a La Manche csatornában

Vágólapra másolva!
Orosz hadhajók gyakorlatoznak a La Manche szorosban – jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség pénteken az Északi Flotta sajtóosztályára hivatkozva, más források ugyanakkor cáfolták a gyakorlatozásról szóló híradást, és megszokottnak nevezték a manővert.
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi tárca azt közölte, hogy a hadihajók az Északi-tengeren november 20-án kezdett hadgyakorlatuk végeztével egy vihar idejére hajóztak be a csatornába. A tárca közleménye szerint egy romboló, egy mentő vontatóhajó és egy tartályhajó vetett horgonyt nemzetközi vizeken a francia partok közelében, a Szajna torkolatánál.

A vihar miatt húzódtak be

Az Északi Flotta közlése szerint a hadihajók – a Szeveromorszk tengeralattjáró-elhárító romboló vezetésével – áthaladtak a Doveri-szoroson, és (onnan délnyugatra) nemzetközi vizeken várják ki a vihar elmúltát. A kényszerű várakozás alatt a legénység "beszivárgó tengeralatti erők elfogását, valamint árvíz, illetve tűzvész esetén alkalmazandó túlélési technikákat gyakorol" - tették hozzá.

A francia haditengerészet megerősítette az orosz hadihajók jelenlétét a La Manche-ban, hozzátéve, hogy ez nem szokatlan. "Nem tartanak hadgyakorlatot, csak egy olyan övezetben várakoznak, ahol évente többször is előfordulhatnak" – közölte a francia hadiflotta sajtószolgálata.

Demonstratív hadgyakorlat

A dél-ukrajnai Krím félsziget bekebelezése és a kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta Oroszország növelte a nemzetközi vizeken és légtérben végrehajtott demonstratív hadgyakorlatai és járőrözései számát. A NATO erői több alkalommal jelentették, hogy orosz harci gépek, illetve nagy hatótávolságú bombázók megközelítették vagy megsértették a tagállamok légterét. A svéd haditengerészet napokon át kutatott egy rejtélyes orosz tengeralattjáró után.

Az ukrán konfliktus által keltett aggodalmak miatt a NATO segítséget nyújt a balti államok légterének védelméhez, Franciaország pedig elhalasztotta az orosz megrendelésre megépített, Mistral osztályú helikopterhordozók átadását.