Az államfő és elődje is tudhatott a korrupcióról

The Presidential candidate for the Brazilian Workers' Party and current President Dilma Rousseff (R) and the presidential candidate for Brazilian Social Democracy Party Aecio Neves shake hands before the start of a television debate in Rio de Janeiro, Bra
Aécio Neves és Dilma Rousseff
Vágólapra másolva!
A hivatalban lévő államfővel, Dilma Rouseffel szembeni korrupciós vádak árnyékolják be a brazil elnökválasztás vasárnapi második fordulóját
Vágólapra másolva!

A Veja című hetilap a hét közepén állt elő azzal a gyanúval, hogy Dilma Rouseff és elődje Luiz Inácio Lula da Silva egyaránt tudott arról a nagyszabású megvesztegetési ügyletről, amelynek középpontjában az állami ellenőrzés alatt álló Petrobras olajkonszern állt.

Választási terrorizmus

A hivatalban lévő elnök helyi idő szerint péntek este egy televíziós vitában visszautasította a vádat, és azzal kapcsolatban "választási terrorizmusról" beszélt. Azt állította, hogy az újság semmifajta bizonyítékkal nem rendelkezik. Rouseff az újságot és a mögötte álló "csendes partnereket" vádolta a közvélemény befolyásolásának kísérletével.

Aécio Neves és Dilma Rousseff Forrás: AFP/Christophe Simon

3,3 milliárd euró nem aprópénz

A Petrobras vállalatot csaknem 10 milliárd reál, azaz 3,3 milliárd euró hűtlen kezelésével vádolják. A gyanú szerint a pénz jelentős része pártok, köztük a Dilma Rouseff vezette Munkáspárt (PT) kasszájába folyt. A Petrobras igazgatóját korrupció már korábban letartóztatták, és az enyhébb büntetés fejében állítólag ő tett vallomást.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint egyébként a hivatalban lévő elnök vezet kihívójával, a szocialista párti jelölt Aécio Nevessel szemben a brazíliai államfőválasztás második fordulója előtt. A felmérés még a mostani korrupciós vád nyilvánosságra hozatala előtt készült.