Bezárkózik az ebola miatt Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Péntektől nem engednek bne turistékat Észak-Koreába. Az ebolajárvány miatt döntöttek így. Csak a hivatalos és üzleti ügyekben járókat engedik be.
Vágólapra másolva!

Megtiltja a beutazást a külföldi turistáknak Észak-Korea az ebolajárvány miatt. Ezt csütörtökön közölte az észak-koreai utakra szakosodott Koryo Tours. A brit érdekeltségű, pekingi székhelyű cég szerint péntektől nem engednek be külföldi turistákat. A hatóságok nem közöltek további részleteket, azt sem tudni, hogy meddig fog tartani a korlátozás.

A Koryo Tours szerint csak a turisztikai célú utazásokat tiltották meg, az üzleti és hivatalos látogatásokat nem. A társaság azt reméli, az idénre tervezett három csoportjuk még beléphet az országba.

Fokozott ellenőrzések

Phenjan eddig nem kommentálta az utazási tilalomról szóló híreket, a hivatalos média csak annyit közölt, hogy óvintézkedéseket vezetnek be az elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó ebolajárvány feltartóztatására. A KCNA állami hírügynökség szerint fokozzák az ellenőrzést a reptereken, a kikötőkben és a határmenti vasútállomásokon.

Észak-Koreából eddig nem jelentettek ebola-gyanús megbetegedést. A televízióban több olyan műsort is sugároztak, amelynek célja az volt, hogy felhívják a lakosság figyelmét a járványra. A távol-keleti ország már 2003-ban, a SARS-vírus megjelenésekor is lezárta a határait.

Tavaly 100 ezer turista utazott be

A phenjani idegenforgalmi hivatal szerint 2013-ban 100 ezer külföldi látogatott Észak-Koreába, az utóbbi időszakban jelentősen nőtt a brit, a német és a délkelet-ázsiai turisták száma. Tavaly a legtöbben Kínából és Oroszországból érkeztek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint az 1976-ban felfedezett ebolavírus tavaly december óta 9936 embert fertőzött meg, közülük 4877-en belehaltak a betegségbe. A legtöbben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban haltak meg.