Ukrajna felosztásáról tárgyaltak a lengyelek és az oroszok

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2008-ban azt javasolta Donald Tusk akkori lengyel miniszterelnöknek, hogy a két ország ossza fel egymás között Ukrajnát. Erről Radoslaw Sikorski, a lengyel parlament elnöke beszélt egy interjúban.
Vágólapra másolva!

Sikorski, aki szeptemberig a külügyminiszteri tisztséget töltötte be, az október 19-i interjúban elmondta: Putyin akkor állt elő ezzel az indítványával, amikor Donald Tusk 2008-ban éppen moszkvai látogatáson tartózkodott.

"(Putyin) azt akarta, hogy legyünk részesei Ukrajna felosztásának... Ez volt az első dolog, amit Putyin mondott a miniszterelnökömnek, Donald Tusknak, amikor Moszkvába látogatott" – mondta Sikorski. Közölte, Putyin egyenesen úgy fogalmazott, hogy Ukrajna mesterséges ország, amelyben Lviv például lengyel város, ezért a két ország nyugodtan feloszthatja.

Sikorski szerint – aki akkor elkísérte az említett látogatásra miniszterelnökét Tusk nem válaszolt Putyin javaslatára, mert tudta, hogy a hangját rögzítik. Lengyelország soha nem mutatott semmiféle érdeklődést az orosz akció iránt. "Nagyon, nagyon világosan tisztáztuk velük, nem akarjuk, hogy bármi közünk is legyen ehhez" mondta Radoslaw Sikorski.