Pénzügyminiszteri múltjával szembesítették a biztosjelöltet

EU-tisztújítás - Biztosjelöltek meghallgatása
Pierre Moscovici
Vágólapra másolva!
A néppárti és liberális kritikákkal szemben kiállt pénzügyminiszteri tevékenysége, teljesítménye mellett csütörtökön az Európai Parlamentben tartott bizottsági meghallgatásán Pierre Moscovici, akit gazdasági és pénzügyi biztosnak jelölt ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
Vágólapra másolva!

A néppárti, szintén francia Alain Lamassoure úgy vélte: jóhiszeműen nem megkérdőjelezhető Moscovici elkötelezettsége és rátermettsége, de az sem, hogy a rábízandó területen francia pénzügyminiszterként megbukott, hazája képtelen volt tartani a neki előírt költségvetési célokat, utóda pedig ismételten haladékot kér. Moscovici közölte: 5,5 százalékról tavaly év végére 4,1 százalékra csökkent a hiány, ennek érdekében 3 kiigazítócsomagot fogadtatott el.

A szabályok

"Egy iránytűm lesz: a szabályok, az összes. Aki azokat nem teljesíti, nem teszi meg a kellő lépéseket, azokkal szemben ennek megfelelően fogok eljárni" - hangoztatta a kijelölt biztos, nyomatékosítva: függetlenül attól, hogy melyik országról van szó, egyenlő elbánás lesz, nem kettős mérce.
Egy liberális képviselő szintén arról kérdezte, biztosan ő-e a legalkalmasabb erre a posztra, miután otthon nem volt képes végrehajtani a kellő strukturális reformokat.

Pierre Moscovici Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A reformokhoz idő kell

Pierre Moscovici azzal vágott vissza, hogy minisztersége alatt munkaerőpiaci reformot hajtottak végre, valamint elősegítették a beruházásokat. "A reformokhoz idő kell" - húzta alá a francia szociáldemokrata politikus, rámutatva, hogy szerinte Németországnak is 10 évre volt szüksége ahhoz, hogy Európa beteg emberéből a kontinens legerősebb gazdaságává váljon.