Nem rémíti meg a pápát az Iszlám Állam fenyegetése

Ferenc pápa, Dél-Korea, bal oldali hasábba
Pope Francis (C) is greeted by Catholic worshippers as he arrives to lead a mass at Gwanghwamun Square in central Seoul on August 16, 2014. Pope Francis beatified 124 early Korean martyrs August 16 at a mass in Seoul and challenged the massive crowd to ask what values they might be willing to die for in an increasingly materialistic, globalised world. AFP PHOTO / POOL / Lee Jin-man
Vágólapra másolva!
Nem tervezik a biztonsági intézkedések szigorítását Ferenc pápa vasárnap kezdődő albániai látogatásán annak ellenére, hogy Irak vatikáni nagykövete szerint az Iszlám Állam megfenyegette a katolikus egyházfőt.
Vágólapra másolva!

Federico Lombardi atya, a Vatikán szóvivője elismerte, hogy aggódnak az Iszlám Állam miatt, de nem tervezik a biztonsági intézkedések szigorítását a pápa albániai látogatása alatt.

Ferenc pápa vasárnap érkezik a muszlim többségű országba, november végén pedig Törökországba látogat – mindkét helyen könnyű célpont lehet. Irak vatikáni nagykövete, Habib al-Szadr figyelmeztette a Vatikánt, hogy hitelesnek tekinthető fenyegetések érkeztek a római katolikus egyházfő ellen.

Bár a nagykövet elismerte, hogy konkrét hírszerzési információk nincsenek egy esetleges merénylettervről, „az Iszlám Állam egyértelműen kinyilatkoztatta, hogy meg akarja gyilkolni a pápát. A fenyegetések hitelesnek tekinthetőek” – mondta a La Nazione című lapnak.

Ferenc pápa Dél-Koreában. Az egyházfő ragaszkodik hozzá, hogy közel lehessen a hívekhez Forrás: AFP/Lee Jin-Man

Régóta fennáll a veszély

A Ferenc pápát fenyegető veszély azóta napirenden van, mióta az egyházfő elítélte a szervezetet az iraki keresztények üldözéséért, és felszólított az Iszlám Állam megállítására. Augusztusban szigorítottak a biztonsági intézkedéseken Rómában, miután izraeli illetékesek figyelmeztettek, hogy a 77 éves egyházfőt célponttá tette kiállása a dzsihádisták ellen – emlékeztetett a brit Independent.

Lombardi atya szerint azonban nincs ok arra, hogy változtassanak a pápa védelmén vagy a tervezett programokon – jelentette a Katolikus Hírügynökség. Így Ferenc pápa ugyanazt a nyitott autót használja majd Albániában is, mint amelyet a Szent Péter téren szokott.