Épphogy kisebbségben vannak a függetlenségpárti skótok

Vágólapra másolva!
A függetlenséget elvetők szűk többségét mutatták ki az utolsó közvélemény-kutatások a skót függetlenségi népszavazás előtt.52 százalék a 48-cal szemben.A nők sokkal inkább maradnának a brit unióban.Majdnem minden skót el akar menni szavazni.
Vágólapra másolva!

A függetlenséget elvetők szűk többségét mutatják a csütörtöki skót népszavazás előtt elvégzett utolsó közvélemény-kutatások. Úgy tűnik, a nők menthetik meg a brit uniót.

A The Daily Telegraph tekintélyes konzervatív brit napilap kedd éjjel ismertette az Opinium közvélemény-kutató által elvégzett vizsgálat eredményét. Eszerint a bizonytalanok kiszűrésével számolva jelenleg az emberek 52 százaléka vetné el Skócia függetlenné válását, és 48 százalék voksolna az elszakadásra.

Nő a függetlenségpártiak száma

A függetlenségellenes szavazótábor előnye a vasárnap elvégzett előző felmérésben még hat százalékpont volt. Innen szűkült azóta 4 százalékpontra.

Az Opinium adataival pontosan megegyező megoszlást mutatott ki két másik országos közvélemény-kutató is. Az ICM a The Scotsman című skót lap számára végezte el új felmérését, a Survation a Daily Mail című konzervatív brit napilap skóciai kiadásának megbízásából mérte a szavazói preferenciákat.

A nők uniópártiak

Az Opinium felmérése jelentős eltéréseket mutat a férfi és a női választók preferenciái között:

A választásra jogosult nők 58 százaléka készül nemmel szavazni az elszakadásra a csütörtöki népszavazáson. A függetlenséget 42 százalékuk támogatja, vagyis körükben 16 százalékponttal többen vannak, akik kiállnak a brit unió mellett. Az előny ráadásul vasárnap óta 2 százalékponttal nőtt.

A férfiak között többségben vannak a függetlenségpártiak, 53 százalékuk mondta azt, hogy Skócia elszakadására fog szavazni, és 47 százalék utasítja el a függetlenséget.

Majdnem mindeki szavazni akar

A részvétel példátlannak ígérkezik: a teljes mintán belül a megkérdezettek 91 százaléka szándékozik szavazni.

A skótok közel fele úgy érzi, hogy a népszavazási kampány mélyen megosztotta a skót társadalmat, és károsította Skócia viszonyát az Egyesült Királyság többi nemzetével. Az Opinium vizsgálatába bevontak 49 százaléka vélekedett így.

A skótok relatív többsége - a megkérdezettek 47 százaléka - elhiszi Alex Salmond skót miniszterelnöknek, hogy Skócia független országként is megtarthatná a fontot fizetőeszközéül, és csak 37 százalék volt ellenkező véleményen.

A közös valutát megtartanák

A népszavazási kampány elsődleges ütközési pontja éppen az volt, hogy mivel fizetne Skócia, ha függetlenné válna. A font közös további használatától London már jó ideje és mereven elzárkózik, arra hivatkozva, hogy a brit költségvetés és a Bank of England - a brit jegybank - nem vállalhatja magára "egy másik ország" gazdasági-pénzügyi kockázatait.

Salmond ugyanakkor rendre azt hangoztatja, hogy a fontunióról szóló hivatalos megállapodás mindkét fél érdeke, és a skót kormányfő szerint ezért ez a megállapodás létre is jönne Skócia elszakadása esetén. Kedd este, a Sky News brit hírtelevíziónak azt mondta, Skóciát senki nem akadályozhatja meg a font további használatában, és a józan ész is azt diktálja, hogy megállapodás jöjjön létre a valutaközösségről.