Megkapta az engedélyt a halálra az eutanáziára vágyó belga gyilkos

Vágólapra másolva!
Engedélyt kapott az eutanáziára Belgiumban egy nemi erőszakért és gyilkosságért életfogytiglanra ítélt férfi. Frank Van Den Bleeken három éve pereskedett a halálért.
Vágólapra másolva!

A belga Frank Van Den Bleekent nemi erőszakért és gyilkosságért ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre vagy harminc évvel ezelőtt. A férfi jelenleg ötvenéves, és úgy érzi, soha nem lesz képes felülkerekedni erőszakos személyiségén, ami a börtönléttel együtt elviselhetetlen kínokat okoz számára.

Erre hivatkozva kérte 2011-ben a bíróságtól, hogy engedélyezzék számára az orvosi felügyelet mellett történő gyógyszeres öngyilkosságot. A belga eutanáziabizottság azonban minden lehetséges kezelést meg szeretett volna vizsgálni, hátha tudnak segíteni a férfin. Van Den Bleeken arra hivatkozott, hogy nincs olyan terápia Belgiumban, ami segíthetne rajta.

Most, három év pereskedés után végül megkapta az engedélyt. Ez az első alkalom Belgiumban, hogy elítélt kérte és kapta meg a lehetőséget az eutanáziára.

Ezt a belga törvények már 12 éve lehetővé teszik. Belgium nincs egyedül ezzel a lehetőséggel a nyugat-európai államok közül, de tovább megy a többieknél: megfelelő indoklás esetén a nem halálos betegségekben szenvedők is igényelhetik az eutanáziát, sőt a halálos betegségben szenvedő gyerekek esetében is van erre lehetőség.

Korábban kért – és kapott – engedélyt eutanáziára egy süket ikerpár, akik lassan elvesztették látásukat is, illetve egy sikertelen nemváltoztató műtéten átesett illető - írja a BBC.