Árvíz pusztít a szomszédban

Árvíz a horvátországi Károlyvárosban (Karlovac) 2014. szeptember 13-án. (MTI/AP/Pixsell/Kristina Stedul Fabac)
Károlyváros, 2014. szeptember 13. Árvíz a horvátországi Károlyvárosban (Karlovac) 2014. szeptember 13-án. (MTI/AP/Pixsell/Kristina Stedul Fabac)
Vágólapra másolva!
Szerbiában, Romániában és Horvátországban is súlyos gondokat okoz az árvíz, több helyen rendkívüli állapototrendeltek el az özönvíz szerű esőzések miatt.
Vágólapra másolva!

Bajban van a szerbiai Vaskapu vízerőmű

A heves esőzések és az árvíz miatt rendkívüli helyzetet rendeltek el Szerbia keleti területein. A Kladovo környékén tomboló vihar és esőzés nagy kárt okozott a Vaskapu (Djerdap) vízerőmű 2-es részlegének területén - írta a Magyar Szó. A létesítmény működtetése nehézségekbe ütközik, mert két áramfejlesztő nem üzemel, az erőmű teljesítménye emiatt körülbelül 30 százalékkal csökkent.

A Vaskapuban a munkások munkaidejét meghosszabbították, mert a váltás nem tud eljutni a munkahelyére. Az 1-es részleg is megrongálódott.

Emberéletet követelt az árvíz Romániában

A romániai Mehedinţi megyében a víz kilencszáz háztartást árasztott el. Egy ember életét vesztette, miután egy földcsuszamlás nyomán gépkocsija becsúszott a Duna partján – adta hírül a Krónika. Két helybélit ugyanakkor elsodort a víz, a hatóságok egyelőre keresik őket.

Emellett hétfőn 67 diákot és 18 pedagógust kellett kimenteni egy elárasztott iskolából. A tűzoltók sok helyre nem is tudtak kivonulni a heves esőzés és a vihar miatt. Több út járhatatlanná vált.

Özönvíz Horvátorszgában

Rendkívüli állapotot rendeltek el Horvátország több területén, például Karlovac mellett, Dalmáciában, Splitben, Zadarban és Sibenikben is – írta az Új Magyar Képes Újság. Dubrovnik óvárosában a turisták 20-30 centiméteres vízben, esernyővel sétáltak.

Árvíz a horvátországi Károlyvárosban (Karlovac) Forrás: MTI/AP/PIXSELL/Kristina Stedul Fabac

A térségben két évtizede nem esett annyi eső, mint most. Van, ahol négyzetméterenként száz liter víz hullott le az elmúlt napokban. Az utcákon hömpölygő víz miatt a közlekedésben soha nem látott fennakadások voltak.

Horvátországot az idén már harmadszor árasztotta el a víz, tavasszal minden idők egyik legsúlyosabb áradása nagy pusztítást végzett a délszláv ( horvát-szerb-bosnyák) területeken.