Washington szerint terrortámadás volt a lefejezés

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház tudatában van annak, hogy az iszlamisták már az Egyesült Államokat is fenyegetik. 
Vágólapra másolva!

James Foley amerikai újságírónak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet általi lefejezése az Egyesült Államok elleni terrortámadás volt - jelentette ki pénteken Washingtonban Ben Rhodes helyettes elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó.

"Ha azt látjuk, hogy valakit ilyen borzalmas módon gyilkolnak meg, az terrortámadást jelent az országunk és egy amerikai állampolgár ellen" - mondta. Rhodes rámutatott, hogy az Egyesült Államok kész további csapásokat mérni az Iszlám Államra, ebben szükség esetén nem fogja feltartóztatni az iraki-szíriai határ.

Szíria sem tabu

Az amerikai erők augusztus 8. óta eddig kizárólag iraki területen hajtottak végre légicsapásokat az önmagát kalifátusnak tekintő szélsőséges szunnita mozgalom ellen, de washingtoni vezetők - köztük Chuck Hagel védelmi miniszter és Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke - az elmúlt napokban egyértelműen értésre adták, hogy fontolóra vették az Iszlám Állam szíriai bázisa elleni katonai fellépést is.

Rhodes hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kész fellépni az Iszlám Állam ellen az amerikai állampolgárok védelmében, bárhol is legyenek az őket veszélyeztető terroristák. A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó úgy vélekedett, hogy a terrorszervezet ma súlyosabb fenyegetést jelent, mint hat hónappal ezelőtt.

Nem lesz több 911

Ugyanakkor azt is elmondta, végeredményben Irak és az Egyesült Államok regionális partnereinek feladata lesz, hogy kisöpörje a dzsihádistákat a Közel-Keletről. Szavai szerint a Fehér Ház tudatában van annak, hogy az iszlamisták figyelme a térségen kívüli célpontok ellen fordult, és Amerika meg fogja védeni magát.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és belbiztonsági minisztérium pénteken egyébként egyaránt azt közölte, hogy nem tud olyan konkrét vagy hitelt érdemlő fenyegetésről, amely az Iszlám Állam részéről az Egyesült Államok területe ellen irányulna.