Rátámadtak a luhanszki magyar konzulra

Vágólapra másolva!
Magyarország Luhanszk és Donyeck megyei tiszteletbeli konzulja azt állítja, hogy ukrán rendőrök támadtak rá egy ellenőrzési ponton Kelet-Ukrajnában. Szerhij Kiricsenko ezért az ukrán belügyminisztertől kér vizsgálatot. Az ukrán hatóságok szerint viszont nem történt támadás.
Vágólapra másolva!

Személyesen az ukrán belügyminisztert kéri az ügyében zajló vizsgálat vezetésére Szerhij Kiricsenko, Magyarország Luhanszk és Donyeck megyei tiszteletbeli konzulja, miután közlése szerint egy különleges rendőri erő tagjai bántalmazták őt Szeverodonyeckben - jelentette szerdán az orosz állami hírügynökség.

Kiricsenkóra, aki a Luhanszki Regionális Kereskedelmi és Iparkamara (LRTPP) elnöke, augusztus 16-án Szeverodonyeck város közúti ellenőrzőpontjánál fegyveresen rátámadtak a "Lviv" belügyi zászlóalj tagjai, súlyos testi sértést okozva neki, miközben őt és a helyi lakosokat is sértő megjegyzésekkel illették - derült ki a kamara vasárnap kiadott közleményéből.

Az ukrán hatóságok szerint nem történt támadás

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Gerascsenko hétfőn elismerte, hogy a tiszteletbeli konzult megállították Szeverodonyeck ellenőrzőpontjánál, mivel autója szerepelt a körözött gépjárművek adatbázisában, ugyanakkor cáfolta, hogy bárki rátámadt volna, vagy akár fegyverrel fenyegette volna őt.

Kiricsenkónak "tudnia kellett, hogy a terrorellenes (a fegyveres szakadárok elleni) műveletek térségében van, és az ellenőrzőponton fegyveres harcosok vannak. A kifogásait hevesen kifejezésre juttató konzult azonban semmilyen támadás nem érte" - hangsúlyozta a tanácsadó.

Az LRTPP honlapjára kedden feltett viszontválaszában Kiricsenko azt állítja, hogy a kijevi belügyi tárcának fogalma sincs arról, hogy mi zajlik az országban. "Gerascsenko urat nem tájékoztatták arról, hogy a gépkocsit június 30-án visszaszolgáltatták törvényes tulajdonosának", amiről az illetékes hatóságokat azonnal tájékoztatták, s az augusztus 16-i incidens idején a tulajdonjogot igazoló "minden dokumentum bemutatásra került" - hangsúlyozta Kiricsenko, hozzátéve, hogy sérüléseiről pedig kórházi látlelet készült.

Gerascsenko hozzá nem értő kijelentései nem a kamara elnökét sértik, hanem a magyar államot - írta nyilatkozatában az LRTPP elnöke, aki szerint a magyar külügyminisztérium elküldte ukrán partnereinek "a megfelelő tiltakozó jegyzékeket", ő maga pedig a főügyészhez fordult az ügyben, miután a rendőrségnek nem áll jogában nyomozást indítani saját munkatársai ügyében.