Obama ráknak nevezte az Iszlám Államot

Vágólapra másolva!
Az elnök szerint közös erőfeszítéssel kell megállítani az Iszlám Állam továbbterjedését.
Vágólapra másolva!

Közös erőfeszítéssel kell eltávolítani "azt a rákot", amelyet az Iszlám Állam jelent, megakadályozva a továbbterjedését – jelentette ki szerdán Barack Obama amerikai elnök. Az elnök nyilatkozatával arra reagált, hogy az Iszlám Állam nevű szélsőséges erő egyik tagja lefejezte James Foley amerikai újságírót, és az erről készült videofelvételt kedden közzétették az interneten.

Obama hangsúlyozta, Amerika továbbra is mindent megtesz, amit meg kell tennie az amerikaiak védelmében és azok felelősségre vonása érdekében, akik ártottak nekik. Az elnök szerint nincs olyan isten, amely igazolhatná az Iszlám Állam által elkövetett gyilkosságot, mint ahogy a Szíriában és Irakban tömegesen elkövetett egyéb atrocitásokat sem, amelyek áldozatai – keresztények és más vallási kisebbségek képviselői mellett – elsősorban muszlimok.

A gyilkosságról készült felvétel hiteles

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Caitlin Hayden korábban azt közölte, hogy hiteles a James Foley amerikai újságíró lefejezéséről közzétett videofelvétel.

Foley-t a felvétel tanúsága szerint a magát Iszlám Államnak nevező szélsőséges szunnita erő egy brit akcentussal beszélő, arcát fekete kendővel elfedő embere ölte meg. Az interneten kedden megosztott képsorokon szerepelt egy másik, ugyancsak az Iszlám Állam fogságába került amerikai újságíró, Steven Sotloff is, akit Foley gyilkosa szerint szintén ki fognak végezni, ha Barack Obama amerikai elnök nem állítja le a szélsőségesek elleni légicsapásokat.

Hayden kijelentette, hogy az amerikai hírszerző szervek elemezték a Foley-t és Sotloffot ábrázoló felvételeket, és arra a megállapításra jutottak, hogy valódiak. A Pentagon közlése szerint a harci gépekkel és drónokkal folytatott amerikai katonai műveletek a gyilkosság ellenére is folytatódnak majd. Moszul környékén a nap folyamán 12 légicsapást hajtottak végre.