Nemmel szavazott a kubai parlamentben Raúl Castro lánya

Vágólapra másolva!
Még nem volt rá példa, hogy bárki is leszavazzon egy törvényjavaslatot.
Vágólapra másolva!

Nemmel szavazott egy kubai parlamenti képviselő egy törvényjavaslat vitájában, amire az AP amerikai hírügynökség szerint még nem volt példa a kommunista ország múltjában. Ráadásul a nem gombot Mariela Castro, Raúl Castro államfő lánya, Fidel Castro kubai vezető unokahúga nyomta meg. Egy munkaügyi törvénytervezetre szavazott nemmel.

Mariela Castro azt kifogásolta, hogy a javaslat nem megy el eléggé messze a HIV-pozitív vagy szokatlan nemi irányultságú dolgozók védelmében. A politikus a téma szakértője, ő vezeti a Szexuális Nevelés Országos Központját Kubában.

A szavazás még tavaly december 20-án volt, de csak idén nyáron hirdették ki a törvényt, és most kerültek napvilágra a részletek.

"Ez kétségtelenül az első alkalom volt" - mondta a hírügynökségnek Carlos Alzugaray kubai volt diplomata, történész. Arturo Lopez-Levy, a denveri egyetem Kuba-elemzője szerint elképzelhető, hogy az elutasító szavazat "más fontos kezdeményezések előtt nyitja ki az ajtót".

Mások kétlik, hogy ebből precedens lesz. "Ez inkább azt mutatja, hogy Mariela Castro mit engedhet meg magának, mint annak jele, hogy egy hétköznapi képviselő is megúszhatja" - mondta Ted Henken, a New-York-i Baruch Egyetem latin-amerikai tanszékének professzora.