Maffiózókat fogtak az olasz nyomozók

Vágólapra másolva!
Évekig keresték a kábítószercsempészeket Európa számos országában.
Vágólapra másolva!

Egy rendkívül zárt délolasz klán tizenhat tagját sikerült letartóztatnia az olasz hatóságoknak azt követően, hogy egy maffiavezér özvegye kitálalt a rendőrségen. Miután a hölgy férje, a Cacciola klán egyik tagja öngyilkosságot követett el, az özvegy a klánhoz tartozó rokonok játékszerévé vált, és évekig rabszolgasorsban élt.

Az asszony bosszújának tizenhat maffiózó esett áldozatul, legtöbbjüket kokaincsempészettel vádolják, és mindegyikük a Calabria tartományban található Ndrangheta maffiacsoport tagja. Többeket nem is Olaszországban, hanem Hollandiában vagy Németországban vettek őrizetbe.

’Ndrangheta

A ’Ndrangheta eredete ismeretlen, hasonlóan mondaszerű, mint a Cosa Nostráé. Vidéki alakulatként kezdte, a nép támogatásával. A századfordulón átalakult a szervezet. Vidékről Dél-Olaszország nagyvárosaiba költözött. Beépültek a munkásszervezetekbe, kormánytisztviselőket korrumpáltak, szervezett zsarolókká váltak. Nem fitogtatják gazdagságukat, hatalmukat. Hatalmas politikai illetve gazdasági befolyásra tettek szert, világméretűvé váltak. A 'ndrangheta a maffia szó ősi, calabriai (Calabria az olasz csizma legdélibb része) megfelelője. Nevezik még „tiszteletre méltó társaságnak”, Fibbiának, calabriai maffiának.
Tevékenységük nem merül ki a kábitószercsempészetben. Gyakorta adnak például tőkeinjekciót törvényes vállalkozások megkaparintásához. Jelen vannak Kanadában, USA-ban, Ausztráliában, Németországban, Hollandiában. Fő hatalmi bázisuk Kanada, azon belül is Toronto. Oroszországban többek között acélgyárakat és olajfinomítókat tulajdonolnak.
Egy 1994-es adat szerint a ’Ndrangheta százötven család mintegy hatezer tagjából áll. A családok tagjai mind rokonai egymásnak.