Hadiadót vezetett be a kijevi parlament

Vágólapra másolva!
Közel hatvanmilliárd forintnyi bevételt remél még idén az ukrán parlament a csütörtökön megszavazott másfél százalékos új adótól. A pénzt a kelet-ukrajnai hadműveletekre és a felszabadított városok újjáépítésére akarják fordítani.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány kezdeményezésére 1,5 százalékos hadiadót vezetett be a parlament csütörtöki, zárt ajtók mögött tartott rendkívüli ülésén.

A kormány által kiadott közlemény szerint a parlament elfogadta a költségvetés és a adójogszabályok módosítását, amelyek alapján 1,5 százalékos kiegészítő, úgynevezett hadiadót vetnek ki az év végéig a fizetésekre és minden egyéb juttatásra, beleértve a jutalmakat is.

A pénzügyminisztérium számításai szerint az új adó bevezetésével mintegy 2,9 milliárd hrivnya, azaz körülbelül 58 milliárd forint plusz bevételre tesz szert a költségvetés, amelyet a hadsereg, az ország keleti részében folyó "terrorellenes művelet" finanszírozására, valamint a szakadároktól "megtisztított" települések újjáépítésére fordíthat.

A parlament által elfogadott módosításokkal növelték a 2014-es költségvetés bevételi és kiadási oldalát egyaránt, továbbá megemelték az államadósság felső határát. A büdzsé bevételi oldalát a bérekre kivetett "hadiadó" mellett a természeti kincsek kiaknázásáért fizetett összeg jelentős - csaknem duplájára rúgó - emelésével, valamint európai uniós támogatásokkal tervezik növelni. Ezen kívül csökkentik a kormányzati szervek kiadásait és a költségvetésből támogatott programok finanszírozásának mértékét.

A kormány közben csütörtökön 9,5 milliárd hrivnya, mintegy 191 milliárd forint újabb összeget elkülönítését rendelte el a költségvetés vésztartalékából a fegyveres erők tagjai bérének, illetve a nekik és hozzátartozóiknak járó egyéb juttatásoknak a kifizetésére, valamint a hadsereg ellátásának és felszerelésének biztosítására.

A fegyveres erők finanszírozására a pénzügyi tárca március elejétől július 11-ig 7,6 milliárd hrivnyát (152 milliárd forintot) utalt ki.