Tényleg el kell viselni Orbánt az EU-ban?

Németh Zsolt; Orbán Viktor  Tusnádfürdő Tusványos szabadegyetem Bálványosi Erdély
Tusnádfürdő, 2014. július 26. Orbán Viktor miniszterelnök (j) beszél a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásán az erdélyi Tusnádfürdőn 2014. július 26-án. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Orbán egy Zseb-Putyin, aki a rendőrállamot dicsőíti, és emberarcú fasizmust javasol a liberális demokrácia helyett - összegezve ezt gondolják a külföldi lapok Orbán Viktor Bálványosi Szabadegyetemen elmondott beszédével kapcsolatban. Nem fukarkodtak a kemény kritikákkal a román, lengyel, szlovák, német és amerikai kommentátorok sem.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: egy zseb-Putyin - a szabadelvű Gandul román lap ezzel a címmel számol be a beszédről. A szerző, Lelia Munteanu Orbánt karizmatikus, meggyőző, de "veszélyes kisiklásokra" hajlamos vezetőként írta le, akinek a lap szerint az a legnagyobb gondja a liberalizmussal, hogy az nem szolgálja a nemzeti érdeket és nem óvja a közvagyont. A Gandul szerint ezt úgy kell érteni, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett nem liberális államszerveződés valójában a revizionizmusnak teremt keretet és így egész Európa számára veszélyt jelent.

Orbán a

– ezt már Vladimir Tismaneanu, Amerikában élő politológus írja, akinek cikkét a jobboldali román államfőhöz közel álló Evenimetul Zilei, és a hasonló irányultságú Hotnews.ro portál is közölte. Az elemzés címe: Orbán Viktor szédületes irányváltása. A román politológus szerint Orbán Viktor, aki "a polgári demokrácia nagyszerű ígéreteként érkezett" a politikába és Nagy Imre 1989-es újratemetésén mondott beszédével örökre beírta magát Kelet-Európa történelmébe, most egyre inkább egy tekintélyelvű "etnokrácia" felé fordul, amely már "fojtogatja a demokráciát".

javasolt a liberális demokrácia helyett Orbán Viktor – írja a jobboldali beállítottságú Romania Libera vezércikkében Cristian Campeanu. Az Orbán politikája Kelet-Európát veszélyezteti című írásban megemlíti, hogy Orbán a civil szférát és a szabad sajtót "külföldről pénzelt" ellenségként próbálja elhallgattatni, és rossz példája ragadós lehet azokban a kelet-európai országokban, ahol a demokrácia még nem elég érett.

Orbán Viktor sötét karizmája – ezt a liberális Adevarul blogrovatában írta Demény Péter. A szerző vitába szállt Sabin Gherman erdélyi román újságíróval, aki Orbán Viktor gazdasági eredményeit dicsérte. Demény szerint ugyanis minden diktátornak megvan a maga jó oldala, ez azonban nem feledteti a Brüsszellel szemben folytatott "faragatlan" diskurzust, vagy azt, hogy idegengyűlölő "ál-értelmiségiekkel" vette körül magát.

Forrás: MTI/Beliczay László

A Ziarul Financiar gazdasági lapban Bogdan Cojocaru arról cikkezett, hogy Orbán Viktor a szingapúri, kínai, indiai, orosz és török modellt akarja követni, vagyis olyan országokét, amelyek nem a "hagyományos nyugati értékek" útján járnak. A lap szerint a magyar miniszterelnök által dicsért országok közül csak az államkapitalizmust megtestesítő Szingapúr tekinthető fejlett és stabil gazdaságnak, a többi állam egy főre eső GDP-je nem, vagy alig magasabb a magyarnál.

Rövid, de sokat mondó címmel számol be a beszédről a Süddeutsche Zeitung német lap kedden: Elég. Az című írás szerzője, Javier Cáceres szerint a magyar miniszterelnök már régen nem tud igazán meglepetést okozni, de "most felülmúlta önmagát". Orbán Viktor a liberális demokráciát elavultnak, hazája függőségét az uniós partnerektől pedig egészségtelennek nevezte, olyan országokat dicsért, mint Kína, Törökország és Oroszország, és azt mondta, hogy a sikerek fontosabbak az emberi jogoknál. Ezek után

A lap szerint hamarosan a beszéd "relativizálása" következik, ami mindig is része volt "Orbán mutatványainak", és ami eddig megvédte attól, hogy fizetnie kelljen olyan kirohanásokért és törvénymódosításokért, amelyeknek "igazán semmi közül az EU alapvető értékeihez". Most azonban "sürgősen és komolyan fel kell tenni a kérdést, hogy az általa kormányzott Magyarország az EU része akar-e lenni". Cáceres szerint az Európai Néppártnak "ajtót kell mutatnia" Orbán Viktornak. A Fidesz kizárása az Európai Néppártból "igencsak esedékes" - írta.

Orbán végez a demokráciával – ez a pozsonyi Sme cikkének a címe.Orbán Viktor rendszeres tusnádfürdői kinyilatkoztatásait már évek óta nagy figyelem övezi, mivel a miniszterelnök támogatói körében

, ugyanakkor mostani beszéde nyíltság terén minden eddigit felülmúlt, mivel lényegében kimondta, hogy a nyugati típusú liberális demokrácia és a nyugati értékek követése Magyarországon véget ért - írta hétfői kommentárjában a pozsonyi lap.

A szlovák lap magyar ügyekkel foglalkozó kommentárírója, Peter Morvay azt írta, érdekes lesz követni, miként "egyeznek ki" a magyar miniszterelnök szavaival azok a nyugati és szlovák konzervatívok, akik eddig védték attól, hogy az Európai Unió "bármi hatékonyabb intézkedést hozzon Orbán rezsimje ellen". Szerinte kérdéses, ráébrednek-e, hogy az egykor liberális Orbán számára az általa ma már gyűlölt és elutasított liberalizmus nem csupán a homoszexuálisok házasságkötését jelenti, hanem mindent, ami akadályozza őt a "hatékony kormányzásban".

Forrás: MTI/Beliczay László

Ha Orbán Viktor csak a felét is komolyan gondolja annak, amit mondott, akkor is meg kell állapítani, hogy déli szomszédjainknál

van kialakulóban – ez már a szintén pozsonyi Pravdában olvasható. A Lázálomszerű megnyilatkozás című kommentárjában azt írták, Orbán Tusnádfürdőn semmi olyat nem mondott, amit korábban más alkalmakkor ne mondott volna, de ezúttal

A Pravda szerint azt, ahogyan Orbán Viktor "támadta a liberális államot és a demokráciát mint olyat", az Európai Uniónak nagyon komolyan kell vennie, mivel egy olyan ország, amely "Orbán értelmezése szerint" se nem nyugati, se nem liberális, és talán nem is demokratikus, soha nem lett volna az EU része.

" - írta róla a lengyel Gazeta Wyborcza honlapján megjelent kommentár. Hideg, mert csak országa pillanatnyi érdekei foglakoztatják, és cinikus, mert miközben az EU-t kritizálja „mohón kapkod az onnan érkező pénzekért”, amelyeket csapata hatékonyan használ fel arra, hogy megtartsa a hatalmat. Az írásban megemlítik Simicska Lajost is, mint egy Orbán Viktorhoz baráti szálakkal kötődő oligarchát.

A lap Orbánnak az emberi jogokat semmibe vevő, és kevésbé demokratikus államokhoz és való vonzódását emelte ki a beszédből, és emlékeztetett 1980-as évekbeli, demokráciáért, szabadpiacért, szólásszabadságért harcoló önmagára, megjegyezve, hogy az akkor általa követett ideákat mára már veszélyesnek tartja. A Gazeta Wyborcza szerint Lengyelországnak is felül kell vizsgálnia Orbánhoz fűződő viszonyát, akinek Magyarországával „nehéz olyan közös célokat találni, amelyek összekötnek minket”. A kommentár erejét némileg csökkenti ugyanakkor, hogy Bálványosi nyári egyetemről azt írja, a Balaton mellett van („na letnim uniwersytecie w Bálványos nad Balatonem”).

A Washingtoni Vox.com híroldal is foglakozik Orbán beszédével. Ők is az Orbán által példaként hozott országokat emelik ki, és megjegyzik, mindben alacsonyabb az életszínvonal, mint az általa kritizált nyugati liberális demokráciákban.