Nem lehet tiltani Washingtonban a fegyverviselést

Vágólapra másolva!
Egy amerikai bíró alkotmányellenesnek nyilvánította, hogy a washingtoniak nem vihetik ki magukkal az utcára a fegyvereiket.
Vágólapra másolva!

Egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette azt a törvényt, amely washingtoni közterületeken megtiltotta a kézi lőfegyverek viselését - közölte vasárnap az amerikai média.

Frederick J. Scullin bíró ítélete haladéktalanul hatályba lépett, ezért az amerikai főváros bejegyzett lőfegyver-tulajdonosai immár magukkal vihetik otthonaikból pisztolyaikat. A washingtoni önkormányzat mérlegeli, hogy megfellebbezze-e a verdiktet.

A bírósági eljárást négy fegyvertulajdonos az amerikai alkotmánynak az amerikaiak fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát szavatoló második kiegészítése alapján, 2009-ben kezdeményezte, azt követően, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság semmissé nyilvánította a lőfegyverbirtoklást teljes egészében megtiltó washingtoni és chicagói törvényeket.

Az amerikai fővárosban ezt követően, egy három évtizeden át tartó teljes tilalom után a regisztrált tulajdonosok tarthattak ugyan pisztolyt, de kizárólag az otthonaikban.

Az fegyverviselés engedélyeztetése érdekében indított eljárás részben azért húzódott el ilyen sokáig, mert az ügyet eredetileg tárgyaló bíró visszavonult. Scullin 2012-ben vette át az ügyet.

Alan Gura, a felperes fegyvertulajdonosok jogi képviselője az ítélet kihirdetése után kijelentette, hogy "porba harapott" az ország utolsó olyan helyi jogszabálya, amelyik világosan megtiltotta a fegyverviselést.