Észtország visszavág: bezárja budapesti nagykövetségét

Navracsics Tibor
Vágólapra másolva!
Átszervezésre hivatkozva szeptember 30-ával Észtország bezárja nagykövetségét Budapesten - ismertette a tallini kormány dömntését a külügyminiszter. A múlt héten ugyanezt jelentette be magyar kollégája, Navracsics Tibor is, aki az önálló tallinni magyar nagykövetség bezárását gazdaságossági megfontolásokkal indokolta.
Vágólapra másolva!

Átszervezi magyarországi képviseletét a tallini kormány, de a jövőben is megmarad az Észtország és Magyarország közötti jó, szoros kapcsolattartás az Európai Unióban és a NATO-ban is. Urmas Paet észt külügyminiszter a döntés indoklásaként kijelentette: rugalmas kell, hogy legyen a külügyi szolgálat, amikor szükséges, be kell zárni néhány követséget, mert a költségvetés nem végtelen.

A külügyminiszter hozzátette: megvizsgálták a gazdasági adatokat, a külkereskedelmi számokat, valamint a konzuli eseteket is, majd úgy döntöttek, ésszerű a budapesti nagykövetséget bezárni, és a felszabaduló forrásokat másutt felhasználni.

Navracsics Tibor észt kollégéjához haonlóan ésszerűségi és gazdasági indokokra hivatkozott Forrás: MTI/Kkm/Burger Zsolt

Az észt bejelentés alig egy héttel azután történt, hogy Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter a tallini magyar nagykövetség bezárásának tervét ismertette. Vannak országok, ahol közvetettebb magyar külképviseleti jelenlét is elég, ráadásul az adófizetők pénzét is racionálisan kell elkölteni – indokolta a miniszter a döntést.

Navracsics jelezte: összevonják a tallinni nagykövetséget a Helsinkiben lévővel, mert Tallinnban van magyar intézet, amely elláthatja a kulturális diplomáciai feladatokat, és Helsinki közel van. Észt kollégája ugyanígy jelezte, hogy a nagykövetséget nem, csak az Észt Intézetet hagyják meg Budapesten, illetve tovább dolgozik a magyar fővárosban Bereczki András észt tiszteletbeli konzul.

Navracsics a múlt heti bejelentéskor arra is kitért: a tallinni követséget érintő döntés nem egyedi, hiszen a nicosiai nagykövetséget is összevonják az athénival, amit szintén a földrajzi közelség tesz lehetővé. Új nagykövetséget nyit viszont Magyarország Quitóban és Ulánbátorban.