Vágólapra másolva!
A Wikipedia üzemeltetői megtiltották pénteken, hogy az amerikai képviselőház gépeiről szerkesszék az online enciklopédiát, miután a napokban a törvényhozáshoz köthető IP-címekről számos bejegyzést erősen kifogásolható tartalommal egészítettek ki.
Vágólapra másolva!

A congressedits nevű Twitter-mikroblog által követett változtatások egy részével politikusokat vagy cégeket akartak lejáratni a szabadon szerkeszthető enciklopédia oldalain. Egyes átírások azonban teljesen komolytalanok, azokat minden bizonnyal humornak szánták elkövetőik.

Földönkívüli hüllő

Donald Rumsfeld korábbi védelmi miniszter Wikipedia-oldalára például azt írták, hogy a politikus "egy földönkívüli hüllő, aki mexikói csecsemőket eszik". Natalija Vitrenko, az Ukrán Haladó Szocialista Párt elnökének szócikkébe azt írták bele, hogy a politikus "egy orosz báb", míg John F. Kennedy néhai amerikai elnök meggyilkolásáról azt állították, hogy azt Fidel Castro kubai vezető rendelte el. Szintén Kubát okolták az internetes "vandálok" a Holdra szállás valódiságát kétségbe vonó összeesküvés-elméletek terjesztésével.

Két-három felelős

A Wikipedia közlése szerint két-három ember felelős a változtatásokért, de a biztonság kedvéért tíz napig az amerikai kongresszus egyik gépéről sem lesz majd anonim módon szerkeszthető az enciklopédia.
A végső csepp egyébként az volt a pohárban, hogy a Mediaite hírblog szócikkébe azt írták bele, hogy az "szexista és transzfób". A jelenség egyébként korántsem egyedi. Az utóbbi napokban például az ukrán válsággal kapcsolatban az orosz Wikipedián is kisebb csata alakult ki, és az orosz kormányhoz, illetve egy orosz állami médiacéghez köthető IP-címekről végeztek el "javításokat" a malajziai utasszállító kelet-ukrajnai lelövésével kapcsolatban.

Az oroszok is

Az orosz Wikipedián egy állami számítógépről például azt írták, hogy a repülőt "ukrán katonák lőtték le", míg a lap korábbi verzióján az szerepelt, hogy "terroristák" Oroszországtól kapott légvédelmi fegyverekkel okozták a 298 ember halálához vezető katasztrófát. Egy másik esetben a Kreml egy számítógépéről a Szu-25-ös csatarepülőgép specifikációján változtattak, maximális repülési magasságát hétről tíz kilométerre írták át (a Malaysia Airlines Boeing 777-ese nagyjából tíz kilométeres magasságban repült a katasztrófa bekövetkeztekor).

Volt már ilyen

Korábban már több hasonló esetre derült fény. 2006-ban szintén az amerikai kongresszus munkatársai írogatták át a képviselők szócikkeit, de az utóbbi egy-két évben brit honatyákról is kiderült, hogy a róluk szóló Wikipedia-szócikkek pozitívabb hangvételűvé tételével bízták meg asszisztenseiket. Idén pedig a BBC brit közszolgálati csatorna arra derített fényt, hogy a brit kormány egyik gépéről azt írták a fejkendőkről szóló szócikkhez, hogy "minden muszlim terrorista".