Izrael nem fogadta el a tűzszünetet

Vágólapra másolva!
Az izraeli biztonsági kabinet nem fogadta el az amerikai külügyminiszter tűzszüneti javaslatát - közölte az izraeli tízes tévécsatorna szombat esti híradása.
Vágólapra másolva!

A kabinet tagjai azért utasították el egyhangúlag a Kairóban tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter fegyverszüneti indítványát, mert annak alapján Izrael az egyhetes humanitárius fegyvernyugvás idején nem folytathatná a Hamász radikális palesztin szervezet által a határ menti települések irányába támadó céllal kiásott alagútjainak a felszámolását.

A Hamásznak is válaszolnia kell

A tűzszüneti javaslatra a Hamásznak is választ kell adnia. Az ő álláspontjukat Katar és Törökország közvetítésével kapja meg John Kerry. Izrael korábban elfogadott két egyiptomi tűzszüneti javaslatot, melyeket a Hamász viszont elutasított. Az izraeli vezetés a döntés ellenére továbbra is kapcsolatban marad az amerikai külügyminiszterrel - jelentette a közszolgálati rádió.

Erős Szikla

Biztonsági források pénteken elmondták a Mááriv című újságnak, hogy egy az „Erős Szikla" hadművelet során megismert terv szerint a Hamász egyszerre kétszáz fegyveressel akarta megtámadni a gázai határ melletti hat izraeli települést idén szeptember 25-26-án, a zsidó újévi ünnepen. Az iszlámista szervezet egy több tucat civilt megölő, illetve elrabló nagyszabású merényletre készült, amely során a Hamász terroristái a földbe ásott alagutakon jutottak volna Izraelbe, hogy a határ közelében meglepetésszerű támadást hajtsanak végre.

Összefüggő alagutak

Az „Erős Szikla" hadművelet szárazföldi offenzívája során nem egy irányú, egyik pontról egy másikba eljutó alagutakat találtak, hanem egy alaposan megtervezett összefüggő föld alatti folyósó-hálózatot, amelyben fegyverraktárak, valamint számos gázai kijárat található az esetleges gyors meneküléshez.
Az alagutakat alaposan ismerő, a lapnak nyilatkozó tisztek kiemelték, hogy az alagutakkal az 1973-as jóm-kipúri háborúhoz hasonló csapást mérhettek volna Izraelre, „ami térdre kényszerítette volna az országot." Jelenleg még felszámolásuk felénél sem járnak.

Annyi a stratégiának

A hadművelet a hadsereg nyilatkozó illetékese szerint megfosztja a Hamászt egy sok éves munkával felépített stratégiai eszközétől. A tisztikar az alagutak miatt a humanitárius tűzszüneti javaslat elutasítását kérte a politikai vezetőktől, mert az csak a Hamász érdekeit szolgálná a jelenlegi helyzetben.
A Hamász több százmillió dollárt (több tízmilliárd forintot) fektetett az Izraelbe tartó alagútrendszer kiépítésébe, „Nukba" néven különleges egységet hozott létre ásásukra, amelynek tagjai évek óta három műszakban átlag napi tizenöt métert előrehaladva dolgoztak a támadás előkészítésén.

A föld alatti rendszer egy részéről már voltak adatai az izraeli hírszerzésnek, de nagyságrendje váratlanul érte a hadsereget, miután a fogságba került hamászosok vallomásainak segítségével megkezdték feltérképezését.