Az EU nem gondolja meg magát

Vágólapra másolva!
Az EU nem hajlandó Svájccal kötött egyezménye felülvizsgálatára, így 2017-től ismét kvótarendszert vezet be az alpesi ország az uniós bevándorlókkal szemben.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió elutasította a személyeknek az unió tagországai és Svájc közötti szabad mozgását biztosító egyezmény felülvizsgálatát, amit Bern két héttel ezelőtt egy népszavazási eredmény kapcsán kért Brüsszeltől.

Ezt Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője levélben közölte Didier Burkhalter svájci államfővel pénteki sajtóhírek szerint. Bern korábban bejelentette, hogy egy februári népszavazás eredménye értelmében 2017-től ismét kvótarendszert akar bevezetni az uniós polgárok bevándorlására vonatkozóan, ezért kérte az egyezmény felülvizsgálatát.

Ashton azonban azt írta, hogy a tagállamok kormányaival folytatott konzultáció alapján az EU nincs abban a helyzetben, hogy elfogadja Svájc felülvizsgálati kérelmét. Egyúttal pedig leszögezte, hogy Brüsszel és a tagállamok álláspontja szerint a kvóták bevezetése - amely a svájciakat részesítené előnyben - alapvetően ellentétes az egyezmény céljaival. Burkhalter azt mondta, az elutasítás nem lepte meg, de arra kérte az EU-t, hogy a két fél folytassa az egyeztetéseket az ügyben.

"Egyértelmű, hogy az EU-nak alapvető problémája van a személyek szabad mozgásáról szóló egyezmény felülvizsgálatával kapcsolatban. Ugyanakkor továbbra is egyeztetni akarunk a migrációról, és a svájci-EU kapcsolatok tágabb értelemben vett jövőjéről is" - fogalmazott az államfő.

Svájcban február 9-én tartottak népszavazást, amelyen a választók hajszálnyi többsége úgy döntött, hogy az országnak vissza kell állítania az EU-tagokkal szembeni kvótarendszert a bevándorlás korlátozására. Jelenleg mintegy 1 millió uniós állampolgár él és dolgozik a nyolcmilliós Svájcban.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak, de kétoldalú megállapodás alapján jelenleg az uniós állampolgárok többsége az alpesi országban is szabadon letelepedhet és dolgozhat.

Svájc és az Európai Unió hét területen kötött egymással kétoldalú megállapodásokat, ezek közül az első a személyek szabad mozgását teszi lehetővé. A megállapodásnak ugyanakkor része egy úgynevezett guillotine záradék, amely mindkét fél számára lehetővé teszi az összes megállapodás felmondását, ha Svájc vagy az EU megszegi vagy felmondja valamelyik egyezséget. Az Európai Unió a népszavazást követően világossá tette, hogy a kvóták bevezetését az egyezmény megsértéseként értékelné.