A szakadárok parancsnoka elismerte, hogy voltak Buk rakétáik

Lezuhant maláj gép, malajziai repülőgép, katasztrófa, Ukrajna, halottak
BUK-2M missile system on the firing range at Unit 02030 of the Strategic Missile Forces in the town of Alkino.
Vágólapra másolva!
Az ukrán szakadárok eddig cáfolták, hogy valaha is beszéltek volna Buk rakétákról. A Reuters most nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen a parancsnokuk elismerte, hogy voltak Buk rakétáik, és az oroszoktól kapták őket. Ilyen rakétával lőtték le a maláj gépet Ukrajna felett.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta a Reuters hírügynökség azt a hangfelvételt, amelyen a Moszkva-barát szakadárok egyik parancsnoka elismeri, hogy Oroszországból érkezhetett az a Buk légvédelmi rakéta, amellyel feltételezések szerint a lázadók lelőtték a múlt csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállítót.

Eddig azt mondta: nem mondta, hogy Buk

A brit hírügynökségnél szerdán megjelent interjú után Olekszandr Hodakovszkij, a szakadár "Donyecki Népköztársaság" biztonsági szolgálatának főnöke az orosz médiának nyilatkozva cáfolta azt, hogy szót ejtett a Buk rakétákról. A Reuters most a beszélgetés hangfelvételének közzétételével rácáfolt erre.

Ilyen egy Buk rakétakilövő Forrás: RIA Novosti/Vadim Braydov

A felvétel tanúsága szerint Olekszandr Hodakovszkij valóban nem zárta ki, hogy a szóban forgó rakétarendszert már vissza is küldték Oroszországban, hogy eltüntessék a bizonyítékokat.

"Tudtam arról, hogy a rakéta Luhanszkból érkezett. Közölték velem, hogy hoznak a városból egy Buk rakétát, amelyre a Luhanszki Népköztársaság zászlaját tűzték ki" – jelentette ki Hodakovszkij.

De azért az ukránok provokáltak

A biztonsági főnök ugyanakkor Kijevet hibáztatta az utasszállító katasztrófájának "kiprovokálásáért". Azt állította, hogy az ukrán kormányerők a múlt csütörtökön szándékosan légicsapásokat mértek arra a környékre, amelyről pontosan tudták, hogy ott légvédelmi rakétákat szereltek fel.

Hodakovszkij kifejtette: "Éppen akkor indítottak légitámadást (az ukrán erők), amikor a polgári repülőgép elhaladt a fejünk felett. Még ha volt is Buk rakéta, és még ha használták is, Ukrajna mindent megtett azért, hogy lelőjék azt az utasszállítót."

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata a múlt héten csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember szörnyethalt. Kijev és a nyugati országok azt gyanítják, hogy a szakadárok lőtték le a gépet egy Oroszországtól beszerzett Buk üteggel, de Moszkva és a lázadók mindeddig ezt cáfolták.