Nincs túlélő a Maliban lezuhant gépen

Air Algerie AH 5017, repülő baleset, repülő szerencsétlenség, légi katasztrófa, McDonnell Douglas MD-83, gyász, síró nő, sírás, síró asszony, áldozatok, halottak, gyászoló rokon
Relatives of Lebanese passenger Mohamed Akhdar, 23, who was aboard the Air Algerie plane that crashed over Mali, mourn at the familys home in the village of Zrairiyeh in south Lebanon on July 25, 2014. An Air Algerie plane missing since early July 24 over Mali with 116 passengers and crew, including 51 French and several Lebanese nationals, on board probably crashed after take off. The most likely cause of the crash of Flight AH5017, which took off from Ouagadougou bound for Algiers, is the weather, France's interior minister said on July 25, 2014, hours after the wreckage of the jet was found in Mali near the Burkina Faso border. AFP PHOTO/MAHMOUD ZAYYAT
Vágólapra másolva!
Mind a 116 utas meghalt a csütörtökön Maliban lezuhant algériai utasszállító becsapódásakor. A katasztrófát szakértők szerint rossz időjárás és nem támadás okozhatta. Az egyik fekete doboz már megvan, így napokon belül kiderülhet, mi történt a géppel, amelyen 51 francia állampolgár utazott.
Vágólapra másolva!

Senki nem élte túl a Maliban történt repülőgép-katasztrófát – jelentette be pénteken Franocis Hollande francia államfő, hozzátéve, hogy megtalálták a lezuhant utasszállító egyik fekete dobozát.

Mali közlekedési minisztere szerint a repülőn - amely Burkinai Köztársaságból tartott Algériába - 51 francia, 27 Burkina Faso-i, 6 algériai, 5 kanadai, 4 német, 2 luxemburgi, továbbá egy-egy svájci, belga, egyiptomi, ukrán, nigériai, kameruni és mali utas volt, a hatfős személyzet spanyolokból állt.

Gyászoló rokonok. A 23 éves libanoni Mohamed Akhdar egyike volt annak a 116 áldozatnak, akik a Maliban lezuhant járt algériai géppel utaztak - hozzátartozói őt búcsúztatják.

Forrás: AFP/Mahmoud Zayyat

Egy drón találta meg

Az Air Algerie repülőgépe csürtökön Burkina Faso fővárosából, Ouagadougou-ból indult 0 óra 45 perckor, és hajnali 5 óra 40 percre kellett volna megérkeznie. Az utasszállító azonban útközben eltűnt - mint később kiderült, Mali északi területén, Gossi városa mellett zuhant le, roncsait egy katonai drón találta meg.

Nem támadás volt

A franca haderő péntek reggel 100 katonát és 30 járműből álló konvojt küldött a helyszín biztosítására, ahol jelenleg a testek összegyűjtése és a roncsok vizsgálata zajlik.

A kirendelt szakértők elmondták, a gép a becsapódás pillanatában szakadt darabokra, és kis területen szóródott szét, ami valószínűtlenné teszi, hogy rakétatámadás vagy fedélzeti robbanás vezetett volna a katasztrófához. Szerintük a gép a rossz időjárási és látási viszonyok miatt zuhanhatott le - a megtalált fekete doboz adataiból azonban napokon belül kiderül, mi állhat a tragédia mögött.

Viharba kerültek?

Az időjárás-teóriát megerősíti egy neve elhallgatását kérő algériai illetékes beszámolója is. Elmondása szerint repülőgép már nem volt messze az algériai határtól, amikor a légi irányítás arra kérte a pilótákat, hogy térjenek le az útvonalról a rossz látási viszonyok miatt, illetve hogy elkerüljék az ütközést egy Algírból Bamakóba tartó repülővel. Mali északi térségében ebben az időben heves viharok zajlottak.

Nem tudták volna lelőni

Maliban ugyan rendszeresek az összecsapások az iszlamista felkelők és a kormányerők között, egy magas rangú francia katonatiszt szerint azonban nem valószínű, hogy a lázadók rendelkeznének olyan fegyverrel, amellyel utazási magasságban le tudnának lőni egy repülőgépet.

A francia hadsereg tavaly januárban vonult be Maliba, hogy megállítsa az iszlamista fegyveresek előretörését, akik a sária jogrendjét vezetnék be az afrikai államban.

A Real is repült vele

A 18 éves, MD83-as típusú gépet az Air Algerie a spanyol Swiftair vállalattól lízingelte. A repülőt 2007 és 2009 között a Real Madrid csapata is használta.