Vágólapra másolva!
Oroszország mindent megtesz, hogy segítse a lelőtt maláj utasszállító ügyének nyomozását, de Putyin már látja, hogy ez kevés lesz a válság megoldásához..
Vágólapra másolva!

Oroszország minden tőle telhetőt megtesz, így latba veti befolyását a szakadárok között, hogy segítse a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító ügyében a nyomozást - közölte kedden az államfő az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén.

Kevés lesz

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy ez azonban nem elegendő a válság megoldásához. Az orosz elnök a konfliktus kiszélesítésével vádolta meg a kijevi vezetést és a nyugati országokat és leszögezte: a Nyugatnak ugyanígy nyomást kell gyakorolnia a kijevi vezetésre az ellenségeskedés beszüntetése érdekében.

Ne avatkozzon be a nyugat

Az orosz elnök felszólította a nyugati nagyhatalmakat, hogy ne avatkozzanak be Oroszország belügyeibe. Úgy ítélte meg, hogy újabb intézkedésre van szükség az ország katonai képességeinek növelése végett és csökkenteni kell az orosz gazdaság és a pénzügyi rendszer függését a kedvezőtlen külső tényezőktől. "Nemcsak a globális piacon meglévő instabilitásra gondolok, hanem a lehetséges politikai kockázatokra is" – szögezte le az elnök.

Államcsíny folyik

Putyin szerint számos, független politikát folytató országban jelenleg kívülről kiprovokált és pénzelt "államcsíny" folyik. "Egyre gyakrabban hallatszik az ultimátumok és szankciók hangja, az állami szuverenitás fogalma maga pedig elmosódik; a nem tetsző rezsimek és országok, amelyek független politikát folytatnak vagy csak egyszerűen útjában állnak egyesek érdekeinek, destabilizálódnak" – így Putyin. Az orosz elnök szerint az úgynevezett "színes forradalmakhoz" - s ha nevükön nevezzük a dolgokat: egyszerűen csak "kívülről kiprovokált és pénzelt államcsínyekhez" - a belső problémákat használják ki, amelyekből mindenütt akad bőven.

Alkotmányellenes a kijevi vezetés

"Gyakran számítanak a radikális nacionalistákra, sőt a neofasiszta, szélsőséges erőkre – mint ahogyan számos, volt szovjet köztársaságban történt, ugyanúgy, ahogyan most Ukrajnában történik" – mondta Putyin, aki szerint a Kijevben az új vezetés "fegyveres, alkotmányellenes úton került hatalomra". Az ukrajnai elnökválasztásról megjegyezte: az került hatalomra, aki pénzelte, illetve megvalósította az államcsínyt, és erővel, bármilyen tárgyalási kísérlet nélkül igyekeznek elnyomni a lakosságnak azt a részét, amely ezzel nem ért egyet.