Kétmillió ukrajnai menekült eddig Oroszországba

Vágólapra másolva!
Az elmúlt öt hónapban harminc százalékkal nőtt az Oroszországba menekült ukrajnaiak száma, bár a legtöbben nem folyamodnak hivatalosan menekültstátuszért.
Vágólapra másolva!

Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz menekültügyi hivatal vezetője szerint 1,96 millió ukrajnai menekült van összesen az országban; ebbe nem tartoznak bele azok, akik a Krím-félszigeten tartózkodnak.

A menekült gyermekek száma megduplázódott február óta – idézte a szavait az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

Délkelet-Ukrajnából félmilliónál többen érkeztek orosz területre április eleje óta, 80 százalékuk nem is hagyta el a határterületet.

Külön keret

„Az érkezők de facto menekültnek minősülnek, bár nem minden esetben folyamodnak hivatalosan ilyen státuszért” – fogalmazott.

A hivatal adatai szerint idén 30 államból több mint 42 ezer ember kért menedéket Oroszországban; 95 százalékuk ukrajnai. Romodanovszkij becslései szerint összesen százezer ukrajnai folyamodik majd menedékért.

Négyszáz ideiglenes létesítményben összesen 26 ezer embert szállásoltak el, köztük tízezer gyereket. Az orosz kormány összesen mintegy 33 milliárd forintot különített el a menekültek ellátására.