Elhunyt Thomas Berger

Vágólapra másolva!
Nyolcvankilenc éves korában meghalt Thomas Berger, a Kis nagy ember című regény írója.
Vágólapra másolva!

Egy New York-i kórházban érte a halál július 13-án, néhány nappal kilencvenedik születésnapja előtt. Egészsége az utóbbi időben megromlott – közölte Cristina Concepcion, az író ügynöke.

Berger az utolsók egyike volt abból az amerikai írónemzedékből, amelynek tagjai szolgáltak a második világháborúban. Több mint húsz könyvet írt, köztük a Kis nagy embert és a The Feud című regényt. Utóbbit 1984-ben Pulitzer-díjra javasolta a díjat odaítélő zsűri, ám az igazgatótanács felülbírálta döntésüket, és William Kennedy Ironweed című művének ítélték oda a díjat.

Berger legnagyobb sikerét harmadik műve, az 1964-ben kiadott Kis nagy ember című regény jelentette. Főhőse, a 111 éves Jack Crabb fanyar történeteit meséli el életére visszaemlékezve, azt állítja, hogy gyermekkorában indiánok elrabolták őt, és később hol velük, hol ellenük harcolt. A regényből 1970-ben film készült Dustin Hoffman főszereplésével.

A Dial Press könyvkiadó az idén, a regény megjelenésének 50. évfordulóján ismét kiadja a művet. Az író 1999-ben megírta regénye folytatását Kis nagy ember visszatér címmel.

Thomas Berger soha nem volt olyan híres, mint kortársai, köztük Norman Mailer vagy Kurt Vonnegut, de rajongói a maga nemében páratlannak, ám alulértékeltnek tartották, egy olyan komikus moralistának, aki egyaránt rá volt hangolódva Amerika múltjára és jelenére.

Számos műfajban otthon volt, írt horrort, tudományos-fantasztikus regényt és detektívregényt is.