Az oroszok nem úgy tudják

Vágólapra másolva!
Az orosz sajtóban hemzsegnek az összeesküvés-elméletek a maláj gép tragédiájáról.
Vágólapra másolva!

Az orosz tévénéző és újságolvasó a bőség zavarával küszködhet a maláj utasszállító repülőgép tragédiáját magyarázó összeesküvés-elméleteket tekintve: a Putyin elnök elleni merényletkísérlettől kezdve a Nyugat katonai beavatkozását kiprovokáló ördögi fortélyú kijevi tervig terjed az orosz média kínálata.

Putyin is arra repült

Az elméletek tartalmukat tekintve vadul különböznek egymástól, egyvalamiben azonban egybecsengenek: Ukrajnát teszik meg bűnbaknak. Múlt hét csütörtökön, már pár órával a repülő lelövése után az orosz állami tévé legismertebb híradós arca, Jekatyerina Andrejeva azon melegében felhívta a figyelmet arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gépe alig egy órával korábban haladt ugyanabban a légi folyosóban, amelyben a malajziai repülő. Ezzel a tévés azt sugallta, hogy orgyilkos merényletkísérlet húzódik a háttérben.

Péntekre már új változatokkal színesedtek a magyarázatok. Az egyik a repülő vesztét okozó Buk-M1-es típusú rakétára összpontosított, hangoztatva, hogy a felkelőknek nincs ilyen fegyverük, az ukrán hadsereg viszont nemrégiben a térségbe telepített belőlük. (Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy egy tudósítója a saját szemével látott egy Buk-M1-es rakétakilövőt szakadár területen órákkal a gép lelövése előtt.)

Egy másik elmélet kulcsmozzanata az, hogy a malajziai légitársaság logója piros-fehér-kék, és kísértetiesen hasonló az orosz nemzeti lobogóhoz, ez pedig - így a teória - azt sejteti, hogy az ukránok megpróbáltak lelőni egy orosz utasszállítót.

Szándékosan repültek háborús övezet felett

A legkapósabb orosz bulvárlap, a Komszomolszkaja Pravda saját verzióval gondolkodtatta el olvasóit. Az újság szerint ukrán légiirányítók szándékosan a harci zóna fölé terelték a maláj gépet, hátha lelövik. A lap bizonyítékul fotókat közölt, melyek alapján eléggé cikk-cakkosan haladt a maláj gép.

Van aztán olyan elmélet, mely szerint az ukrán hatóságok mesterkedték úgy a dolgot, ahogy alakult: ők lövették le a repülőt, hogy úgy tűnjön, a lázadók a vétkesek, mindettől pedig azt remélték, hogy katalizátorként kreál kedvet a Nyugatnak ahhoz, hogy haderejével beavatkozzon az ukrán konfliktusba.