Rémálomszerű a helyzet a felborult koreai kompnál

Vágólapra másolva!
Már mentik a túlélőket, de még mindig nem tudnak majd 300 utasról.
Vágólapra másolva!

Rémálomszerű körülmények között folyik a dél-koreai kompbaleset túlélőinek mentése – nyilatkozta a CNN-nek David Gallo, az amerikai Woods Hole Oceanográfiai Intézet kiemelt projektekkel foglalkozó igazgatója. „A mentést mindenféle akadályok nehezítik” – fogalmazott.

A délelőtt 9 óra táján oldalára fordult kompban rászóltak az utasokra, hogy a mentés megkönnyítése érdekében maradjanak ott, ahol vannak, a komp azonban olyan gyorsan süllyedt, hogy a hajótestben rekedteknek egy idő után muszáj volt elhagyni a helyüket, ha nem akartak megfulladni. A CNN cikkében több túlélő is panaszkodott erre az utasításra, többeknek az életébe is kerülhetett, ha komolyan vették.

A CNN angol nyelvű videója

Azok viszont, akik kijutottak a hajó magasabb részeire, számíthattak arra, hogy a viszonylag gyorsan a helyszínre érkező mentők helikopterrel elérik, a vízbe ugrók közül pedig sokakat kihúztak a komp köré érkező halászok.

A baleset helyszínén viszont csak 10-13 fokos a tenger, így azok, akik sok időt kénytelenek a vízben tölteni, hamar kihűlhetnek.

A CNN szerint eddig 164, több más hírforrás szerint 179 utast mentettek ki. A hatóságok egyelőre hat halottról beszélnek, de közel 300 embert továbbra is keresnek.

Hogy pontosan miért süllyedt el a hajó, még vizsgálják.