Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Betiltották Újdelhiben az Ubert

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette az indiai rendőrség az önszerveződéssel működő Uber taxivállalat egyik sofőrjét, mert azzal gyanúsítják, hogy megerőszakolta utasát, egy 25 éves nőt Újdelhiben; az Ubert emiatt hétfőn betiltották a fővárosi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A rendőrség bejelentése szerint a férfit származási helyén, az északi Uttar Prades szövetségi államban találták meg, miután pénteken Újdelhi egy távoli zugában megtámadta a fiatal nőt. Mathurában vették őrizetbe, s a fővárosba vitték – mondta az a PTI indiai hírügynökségnek Madhur Verma, az újdelhi rendőrség magas rangú illetékese. Helyi médiaértesülések szerint a 32 éves férfi ellen már vádat emeltek 2011-ben is nemi erőszak miatt, majd egy évvel később felmentették.

Egy másik rendőrtiszt, Dípak Misra az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva bírálta a taxivállalatot, amely okostelefonos alkalmazással teremt kapcsolatot a taxizásra vállalkozó sofőrök és a potenciális ügyfelek között. Kifogásolta, hogy a kérdéses gépkocsiban nem volt GPS, és a cég semmilyen személyi követelményt nem támaszt a sofőrökkel szemben.

A 2009-ben létrehozott Uber, amelynek terjedése hatalmas feszültséget vált ki a hagyományos taxiscégekkel, közleményben reagált az esetre. Jelezte, hogy együttműködik a rendőrséggel a „borzalmas bűncselekmény” felderítése érdekében, és átadta a rendőrségnek a gépkocsivezető helyváltoztatásairól rendelkezésre álló adatokat.

Az indiai közlekedési minisztérium fővárosi részlege hétfőn közleményben tájékoztatott arról, hogy azonnali hatállyal betiltotta az Uber minden tevékenységét, és a cég a jövőben sem indulhat közlekedési versenytárgyalásokon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről