Kivégezte a kertészt a mérgező sisakvirág

farkasölő sisakvirág
Vágólapra másolva!
A 33 éves brit kertész egy nyugalmazott milliárdos tőkebefektető, Christopher Ogilvie Thompson alkalmazásában állt. 
Vágólapra másolva!

Nathan Greenaway halála egészen szokatlan, ugyanis nagyon ritkán fordul elő Nagy-Britanniában, hogy egy kertész belehal a munkájába. A férfi egyszerűen összeesett a növények között. A kórházba szállítás után, a többszöri vérvétel ellenére sem tudták megállapítani az orvosok, hogy mi is történhetett pontosan. Öt napon keresztül küzdöttek az életéért, de sikertelenül.

Nem hagyta nyugodni

A kertész édesapját azonban nem hagyta nyugodni fia furcsa halála. Ragaszkodott a halálok pontos megállapításához, így derült ki, hogy a mérgező növény toxinja kerülhetett a fiatalember vérébe, mert valószínűleg nem vette fel a megfelelő védőfelszerelést a munkához. Kesztyű nélkül ugyanis nem ajánlatos a sisakvirággal bíbelődni.

A farkasölő sisakvirág Forrás: Wikimedia Commons

A növény eredeti görög elnevezése azt jelenti, hogy „kínlódás nélkül”, ugyanis a belőle kinyert méreggel a vadászok viszonylag könnyen végeztek még a farkasokkal is. A méreganyag elsősorban szívritmuszavart, majd szívleállást okoz.

A farkasölő sisakvirág

A sisakvirág (Aconitum), ismert még mint a mérgek királynője. Fő hatóanyaga az akonitin, amely emberre és állatra nézve egyaránt halálos méreg, de ezen kívül tartalmaz még több, szintén mérgező anyagot. Magyarországon is őshonos fajta, védett is. A farkasölő sisakvirág eszmei értéke ötezer forint, de aki puszta kézzel tépi le, az ennél is nagyobb árat fizethet.